Жените в България получават пенсия по-дълго време от мъжете

Пенсионери
23.03.2017 / 07:52

Българският пенсионер получава пенсия за стаж и възраст средно около 26 години, показват данни на Националния осигурителен институт за 2016-та година, публикувани в бюлетина на института. От анализа става ясно, че от 2000 г. досега средната продължителност на получаване на пенсия се е увеличила с 9 години.

Жените получават пенсия по-дълго време от мъжете, при това се увеличава и разликата в средния брой години на получаване, което се дължи на по-бързото нарастване на продължителността на живота при жените. Ако преди 17 години жените у нас са получавали пенсията си за стаж и възраст средно около 18 години, то днес периодът е 27 години. При мъжете нарастването на тази продължителност е по-малко - от 15 години до 22 години и половина.

анализа на НОИ се уточнява, че голяма част от тези хора са се пенсионирали по отменения Закон за пенсиите, когато законовата възраст за излизане в пенсия при жените е била 55 години, а за мъжете - 60 години, което в голяма степен оказва влияние върху продължителността на получаване. През изследвания период възрастта за пенсиониране при жените се е вдигнала с 6 години и 2 месеца, а при мъжете - с 3 години и 2 месеца.

Това повишаване ще се отрази върху средния брой години, в който пенсионерите ще получават пенсия и в бъдеще, прогнозират от НОИ. От анализа става ясно още, че през първите години след 2000-та средната продължителност на получаване на инвалидна пенсия е започнала да намалява, но след 2007-ма година е нараснала до 11 години през 2016-та година. Нараснала е и средната възраст на пенсионерите с ново отпуснати инвалидни пенсии - 53 години.

Според експертите това е свързано с нарастване на общите изисквания за пенсиониране и възможността по-възрастните хора да изберат инвалидната пенсия, преди да навършат условията за стаж и възраст.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев