Откриха ку-треска в благоевградско село, има един заразен човек

Кози
24.03.2017 / 22:04

Наличие на заболяването ку-треска при кози са регистрирали ветеринари, които започнаха миналата седмица изследвания в благоевградското село Церово. Там ги изпрати Районната здравна инспекция, след като заболяха 25 души от пневмония, което на специалистите се стори странно атипично.

Техните подозрения се потвърдиха. Първите 10 проби са реагирали за ку-треска при 5 кози, заболял е и един човек. Изследванията обаче ще бъдат повторени за потвърждение и ще продължат, казаха от РЗИ. В село Церово има около 1000 кози. От хората, които са развили белодробни възпаления, също са взети проби и се очакват резултатите, пише “Труд”.

Острата Ку-треска може да протече без симптомно или с разнообразни клинични прояви. Най-често клинично проявените случаи протичат с остро и силно главоболие, което преминава за 1-2 седмици. Температурата може да се задържа постоянно висока или да има интермитентен характер – с периоди на нормализиране. Друга изява на инфекцията може да бъде първичната атипична пневмония.

Тя започва остро с повишаване на температурата, главоболие, отпадналост, втрисане. Появява се суха кашлица, болки зад гръдната кост, задух.

Източник: blagoevgrad.eu
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев