Топъл обяд натрови 25 души в Старозагорско

Болница
30.03.2017 / 13:19

25 души бяха приети в болнични заведения, вероятно натровени с храна.

Веднага за случаите са уведомени РЗИ-Стара Загора, Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и областния управител проф. Веска Шошева.

Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19:20 ч. на 29 март на дежурния телефон в РЗИ-Стара Загора. Незабавно е изпратен екип, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

До 1:00 ч. след полунощ до спешните центрове в Мъглиж, Гурково и Стара Загора са били извозени и обслужени 25 души. Към този момент хоспитализирани в Клиниката по инфекции на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са петима души - едно дете на година и половина, трима мъже и една жена.

Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Проверката на инспекторите е установила, че се касае за лошо съхранение на храната от страна на самите ползватели, без хладилни условия. Взети са проби от хората с оплаквания, но резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота.

Предстои да бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен ще извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Предприети са всички необходими противоепидемични мерки от страна на РЗИ-Стара Загора. Уведомени са кметовете на населените места, както и общо практикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са бенифициенти по програмата "Топъл обяд".

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев