Уволненията на областни управители били съвместни на Герджиков и Радев

Огнян Герджиков
31.03.2017 / 10:53

Уволненията на областни управители били решавани съвместно от служебния премиер Огнян Герджиков и президента Румен Радев и неговия екип. Работата им била обсъдена поотделно, а Герджиков се застъпил за двамата, които познава и е сигурен в качествата им - управителите на областите Бургас и на Добрич.

Това съобщи в интервю за Би Ти Ви служебният министър-председател Огнян Герджиков.

"Това беше общо действие между мен, президента и неговия екип. Тези, които познавах, останаха. Един по един ги гледахме, защитих тези, които познавам, защото знам, че са качествени... Това е съвместен акт между екипа на президента и аз", каза Герджиков. Той уточни, че са търсени данни и от спецслужбите, а смените са предприети, "там, където имаше сведения, че се е причинило еди какво си".

Все пак премиерът допусна, че е възможно да са допуснати и грешки при смените във властта.

Герджиков подчерта, че единственият уволнен лично от него е журналистът Иван Гарелов. Това също било консултирано с държавния глава, който приел мотивите на Герджиков. Премиерът показа раздразнение от твърденията, че уволнението на журналиста станало след есемес на Бойко Борисов и на няколко пъти отрече както намесата на лидера на ГЕРБ, така и въобще идеята, че би могъл да се поддаде на подобно вмешателство.

Герджиков съобщи, че има данни за корупционни схеми и много сериозни нарушения в държавните дружества "Аудио видео Орфей" и ГУСВ, но не навлезе в подробности. "Тези сигнали идват от сериозни, проверени места и не бива да остават така. Не трябва да позволяваме такива форми на облагодетелстване", каза той.

По думите му министърът на икономиката Теодор Седларски не е от най-силните министри и трябвало да засили някои неща. Даде за пример като успешни министрите на енергетиката и транспорта.

Помолен да коментира настояването на ДОСТ изборите да бъдат касирани заради блокадата на границата от "Обединените патриоти" Премиерът, който е юрист, отговори, че термин "касиране на избори" няма, а нямало и основание. Такова нещо не може да се случи, каза Герджиков.

Едновременно с това той подчерта, че като българин не е горд от това, което е видял на границата, а действията на патриотичните партии определи като "малко отвъд закона". Допълни, че силите на реда са направили нужното протестът да не се превърне в същинска блокада и изрази удовлетворение, че "изходът на този случай е в ръцете на главния прокурор".

Герджиков съобщи, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски утре се връща в Анкара.

Герджиков, който влезе за пръв път в политиката с НДСВ и през 2003 г. беше разследван за агитация (в ден на избори като председател на Народното събрание отговори на причакващите го репортери с "Гласувах за НДСВ), каза, че на последните парламентарни избори в неделя е гласувал за Реформаторския блок, защото там са били хората "от неговото котило". "Ядосан съм точно на Реформаторите, които като интелигентни хора не можаха да се съберат, а се разцепиха и 300 хил. души останаха непредставени", каза той.

Премиерът нарече "много груба грешка" думите на Нинова "демокрацията ни отне много" и поясни, че на него лично тя му е отнела "затворените граници, показните магазини, политическото притискане".

Източник: Дневник
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев