Правосъдната министърка се скри от обяснения по скандален проект

Деница Александрова-Митрова
07.04.2017 / 10:30

Проектът за промени на Закона за българското гражданство е подготвен от експерти към Министерство на правосъдието и в последствие е съгласуван с експертите към президентството. След това обаче е качен на сайта на ведомството нерегламентирано от директора на дирекция „Съвет по правосъдието“ Любомир Tалев.

Това заяви зам.-министър Деница Александрова-Митрова на брифинг във връзка със скандалния закон. Проектът, който беше оттеглен, на практика щеше да забрани гласуването на българите в чужбина с въвеждане на изискване за три месеца уседналост. Зам.-министърът изчете изявление на ведомството, след което си тръгна без да отговаря на журналистически въпроси. Министърът на правосъдието Мария Павлова не дойде на обявена още вчера пресконференция.

„Финалният вариант, който беше качен за обществено обсъждане, не е съгласуван с министъра на правосъдието“, каза Деница Александрова-Митрова. „С действията си служителят (Любомир Tалев – бел.ред.) уронва престижа на Министерство на правосъдието“, посочи тя.

В нито един момент от обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадането на правото на глас на българските граждани, живеещи зад граница, подчерта зам.-министърът.

Президентът Румен Радев лично е поискал от правосъдната министърка Мария Павлова промените в Изборния кодекс на среща на „Дондуков“ 2. След това текстовете са уточнени със секретаря на президента по юридическите въпроси проф. Емилия Друмева, а финалният вариант е докладван на министър Мария Павлова и подписан от заместничката й Деница Александрова-Митрова. Това разказа пред „Труд“ освободеният заради скандала шеф на дирекция „Съвет по законодателството“ в министерство на правосъдието Любомир Tалев. С новите изисквания се предвиждаше право на глас да имат само хора, които през последните три месеца са живели у нас. Държавният глава се мотивирал, че това било от национален интерес и че ако не бъдат приети тези изменения, в следващия парламент ще влезе ДОСТ.

„Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми“, заяви в своя позиция, разпространена късно в четвъртък, държавният глава Румен Радев. „Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България“, каза той.

Източник: Труд
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев