Варненска болница прилага най-модерното лъчелечение

Болница
07.04.2017 / 14:18

За първи път в България в навечерието на международния празник на здравето във варненската университетска болница „Света Марина“ е била приложена техника с активно координиране на дишането (ABC система на Elekta), синхронизирано с облъчването. Пациентката, при която е използван методът, е с карцином на лявата млечна жлеза, съобщиха от болницата.

Революционната техника е приложена в Клиниката по лъчелечение с ръководител доц. Елица Енчева. С нея е намалена дозата в сърцето, магистралните кръвоносни съдове и левия бял дроб.

Едновременно за първи път в страната при тумори на млечната жлеза е приложена и най-модерната техника на облъчване VMAT – обемно ротационно модулирано по интензитет лъчелечение. Тя се отличава от стандартните техники на облъчване с голяма прецизност и намаляване на дозата в околните здрави тъкани и органи. Ползата от комбиниране на двата метода е редуциране почти до минимум на честотата на сърдечните усложнения като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, тромбоза на големите съдове.

Пациентката е облъчена на първия по рода си линеен ускорител в България Elekta Versa HD. Той е способен автоматично да синхронизира облъчването с дихателните движения на пациентите чрез задържане на дишането и разполага с най-доброто устройство за модулиране на лъчевия сноп-колиматор Agillity, отличаващ се с голяма скорост и прецизност на реализиране на дозата на облъчване и намаляване на общото облъчване на пациентите.

Комбинираното приложение на тези два най-модерни метода на лъчелечение се прилага при всички пациенти с гръдни и коремни тумори, чиято позиция зависи от дихателните движения на пациентите, обясниха от болницата.

Източник: Topnovini.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев