В болниците отново се влиза с лична карта

Лекар
08.04.2017 / 00:38

От 17:30 часа вчера приемът в болница отново се осъществява по стария ред - с лични карти, съобщиха от здравната каса. Вчера в "Държавен вестник" беше публикувано решението, с което Върховният административен съд обяви за нищожна разпоредбата в наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с която беше въведена задължителната пръстова автентификация в болниците.

Преди 10 дни петчленен състав на ВАС отмени текстовете в наредбата, тъй като според съда въвеждането на отпечатъка трябва да стане със закон, а не с наредба. Фактическото спиране на системата обаче става, след като решението на съда се обнародва в "Държавен вестник". Това доведе до допълнително напрежение по болниците, тъй като редица пациенти отказваха да се идентифицират с отпечатък след обявяването на решението на ВАС.

"Зад внедряването на пръстовата автентификация прозираха големи икономически интереси, свързани главно с продажбата на четците, за което също тече, доколкото знам, проверка", обяви преди дни подуправителят на НЗОК Димитър Петров пред "Фокус". "Решението на ВАС е точно това - че няма законово основание тя да бъде въведена, т.е. тези пари да бъдат изхарчени. Какво ще стане - това е работа на други органи", коментира подуправителят на НЗОК. За софтуера здравната каса плати 470 000 лв., но разходите на болниците за четците за него бяха в размер на над 4 млн. лв. според сметките на здравното министерство.

На първо време здравната каса ще предприеме мерки за запечатването на вече събраните данни от отпечатъците, каза още Петров. След становище от Комисията за защита на личните данни ще се прецени какво да се прави с тях - дали да бъдат съхранявани и за какъв срок, или да бъдат унищожени. Според него системата е била въведена силово под натиска на Министерството на здравеопазването, без никаква подготовка от страна на НЗОК. "За съжаление тя забави поне с около две години въвеждането на електронната карта, която е носител и подход евентуално за електронно направление, рецепта, досие и т.н. Вместо да се тръгне с очакваната от всички система с електронни здравни карти, се тръгна с тази система с четците, която освен вход в системата не значи нищо друго. Тя не носи никаква информация, освен че един пациент е влязъл в болницата", допълни Петров.

Източник: СЕГА
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев