Хасково посреща Великден с водоноски

Водоноска
14.04.2017 / 19:40

Хасково посреща Великден с водоноски след като властите препоръчаха водата от чешмите да не се пие и да не се готви с нея заради съдържание на уран. Над 70 000 души ще посрещнат празниците с такъв режим.

Почти денонощие след забраната, първите 12 водоноски пристигнаха. Шест от тях вече са по кварталите, останалите се дезинфекцират.

За това, че водата в Хасково е радиоактивна, от Басейнова дирекция информирали службите в Хасково още преди година на конференция в областна администрация.

„Още на 27 април 2016 г. при обсъждане на плановете за управление на речните басейни в областна администрация-Хасково, в присъствието на зам.-областни управители, на зам.-кмет на община Хасково, представители на ВиК-Хасково, представители на РЗИ-Хасково, беше обявено, че има завишени норми на алфа-активност и повишен уран", заяви Георги Семерджиев, директор на басейнова дирекция „Източно беломорски район".

От ВиК не отричат, че са получили сигнала през април миналата година, но когато проверили, се оказало, че Басенова дирекция е проверявала затворен кладенец.

За да е представителна пробата, кладенецът трябва да работи, обясни управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков.

Все пак от средата на миналата година РЗИ разпорежда на водното дружество да започне собствен мониторинг за уран във водата. Кладенците се изследват по график. Досега са взети пет проби – всички в норма.

Първа станция е изследвана през март и резултатите още няма. Същата станция, чиито протоколи от изследвания през октомври Басейнова дирекция бави шест месеца преди да ги оповести.

„Надвишавали са нормите, но ние не сме хората, които можем да преценим доколко са опасни”, каза Георги Семерджиев.

И докато институциите си прехвърлят отговорността, бизнесът е на път да фалира – всяка храна и напитка произведена от днес с вода от чешмата би трябвало да е негодна. Търговските вериги вече отказват да зареждат хасковски козунаци.

От Агенцията по храните, които също са контролен орган, не знаят как да коментират създалата се ситуация.

Забраната за използване на водата дойде след като последните проби от различни точки на града, взети преди два дни, показват, че уранът във водата все още е наличен.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев