Затварят тунела „Витиня“ за ремонт

Тунел "Витиня"
18.04.2017 / 09:48

Тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“ ще бъде затворен напълно за няколко дни. Това научи „Монитор“ от Агенция „Пътна инфраструктура“. Движението в единствената работеща тръба на съоръжението ще бъде спряно за 2-3 дни. Плановете са това да стане към края на седмицата, като причините са ремонт на съоръжението. А по време на обновяването трафикът ще бъде пренасочен по обиколен път, който минава по старото главно трасе за столицата.

При ремонта трябва да бъдат отстранени щетите от инцидента в началото на почивните дни, при който извън габаритен камион събори кабели и част от мазилката на тунела. Относно размерът на щетите от агенцията посочиха, че стойността им не е много голяма. По случая предстои още днес да започне проверка от контролната дирекция на пътната агенция. Първо ще трябва да бъдат проверени протоколите, съставени от полицията на място. Нужно е да се установи дали посоченото превозно средство е действителният причинител на разрушенията, защото имало съмнение за друг извършител, който не е сигнализирал. От агенцията очакват след проверка на всички данни за инцидента нарушителят да бъде заловен и наказан. В дясната тръба на тунела ремонтът продължава, като се планира той да бъде завършен до края на юни.

На Разпети петък кабели и мазилка потрошиха автобус на „Юнион Ивкони“ в тунел „Витиня” в посока Варна. След това трафикът е бил спрян, за да се установи причината за аварията.

Според пътната агенция най-вероятно до инцидента се стигнало от влизането в тунела на камион с извън габаритен товар, който е закачил осветителната инсталация и е откъртил част от мазилката, под която е била жицата. От ведомството твърдят, че няма паднали осветителни тела. В момента се издирва камионът нарушител, който е станал причина за повредата в подземното съоръжение. От АПИ поясниха, че ще се преглеждат записите от камерите в тази част от автомагистралата.

Изпълнителният директор на превозвача обясни за „Монитор”, че при инцидента са счупени предното стъкло на автобуса и дясното огледало за обратно виждане. По думите му, бързата реакция на водача и късметът е предотвратил по-тежки последици.

Тунел „Витиня” е в списъка на строителното министерство, обнародван през февруари, като криещ съществен риск. Другите 2 на автомагистрала „Хемус”, които са със същата степен на опасност, са „Топли дол” и „Ечемишка”. На последния в тръбата му за София неотдавна стана трагичен инцидент, отнел живота на една жена. Заради това той посред зима бе затворен и му бе направен спешен ремонт. На другата тръба, в посока към Варна, се прави основен ремонт от декември, който се очаква да завърши до края на май. След което ще започне пълната рехабилитация на другата тръба.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев