Пенсионери заплашват да съдят държавата в Страсбург

Пенсионер
18.04.2017 / 17:09

Пенсионерска организация заплашва да съди България в Страсбург заради неспазеното право на възрастните хора да имат достоен живот. Повод за заявката на Българската асоциация на пенсионерите стана програмата за управление на бъдещото редовно правителство, която предвижда увеличаване на минималната пенсия до 200 лева през тази година и осъвременяване на пенсиите, отпуснати до 2010-та година, без да се посочва срок.

От организацията настояват това осъвременяване да бъде ежегодно, а държавата да направи здравеопазването за пенсионерите безплатно или със символично заплащане.

От Българската асоциация на пенсионерите обявиха, че заради изчерпано търпение предприемат всички законни начини за натиск в посока вдигане на доходите на възрастните хора, включително и протести. Димитър Кисимов добави още една стъпка - "за завеждане на дело в Международния съд за нашето право на по-достоен живот".

Пенсионерите поставят три основни искания: първото - всяка година старите пенсии да се преизчисляват спрямо средния осигурителен доход за предишните една или две години. Второто искане предвижда безплатно или частично платено здравеопазване за хората над 65 години, включително и зъболечение, обясни Димитър Нинов. "Едва ли е нужно да ви казвам, че голяма част от пенсионерите са със силно влошен зъбен статус или без зъби и при тези ниски пенсии не могат да си купят протези или ченета, за да се хранят нормално", коментира той.

Третото основно искане е свързано с пенсиите, отпуснати до 1999-та година, по Закона за пенсиите. Тогава пенсията се е изчислявала в размер на 55 процента от брутния доход, върху който са внасяни осигуровки, при изискване за стаж от 20 години. С въвеждането на Кодекса за социално осигуряване размерът на пенсиите е бил двойно намален, твърдят от организацията, и настояват за решаване на проблема. По данни на НОИ, към края на миналата година над 68 процента от българските пенсионери живеят с доход под линията на бедността.

Източник: Дарик
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев