У нас всяка година се откриват около 300 нови случая на деца с аутизъм

Деца-аутисти
25.04.2017 / 16:42

У нас всяка година се откриват около 300 нови случая на деца с разстройства от аутистичния спектър. Специалистите отчитат повишаване на чувствителността у родителите относно ранното развитие на техните деца. Тази чувствителност обаче трябва да бъде споделена и от личните лекари, коментира един от най-добрите детски психиатри в България проф. Надя Полнарева.

Според нея са нужни повече усилия в посока подобряване на скрининга, когато говорим за аутистични разстройства.

Ранната диагноза е единственият ключ към успешното развитие на децата с аутистични разстройства, категорична е проф. Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница.

"Бих казала, че това е един голям обществено здравен проблем. Той има всякакви измерения, но по отношение на персоналната съдба на тези деца и семейства, ранната диагноза е ключ. Ако пропуснат момента, натам нещата стават много по-трудни", обясни тя.

"По отношение на скринига очевидно трябва да се направят повече усилия. Той трябва да стане стандартна процедура. Доколкото родителите стават все по-чувствителни към ранното развитие на децата си, струва ни се, че личните лекари също трябва да споделят тази чувствителност", поясни тя.

Диагностичният процес е безплатен, но е осъществим единствено в болнични условия, допълват специалисти. Обикновено неговата продължителност е между две или три седмици, добави доц. Димитър Терзиев, който ръководи дневното отделение в същата психиатрична клиника.

"Това са дневни отделения. Родителите трябва да осигурят по време на тази дневна хоспитализация, редовно водене на детето и съобразяване с графика, който им е предложен. Изследванията са психиатрични и психологични, включват поредица от виждания", обясни той.

"Финансирането се поема от министерството на здравеопазването. Тази болнична форма, макар и дневна, е единствената форма която позволява психологичните диагностични сесии да не бъдат заплащани от родителите", уточни доц. Терзиев.

Общо 525 души са били обучени за прилагане на най-съвременните стандарти в диагностиката на аутизма. Това се е случило в рамките на проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България”, допълниха специалистите.

Източник: Дарик
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев