Родители на деца с увреждания се събират на протест пред Народното събрание

Народно събрание
17.05.2017 / 07:27

Родители на деца с увреждания от цялата страна се събират пред Народното събрание в столицата, на Петия национален протест на хората с увреждания. За пореден път те ще поискат от държавата бюджет за лична помощ, според потребностите на човека с увреждане, както и изготвянето на регистър на лицата с увреждания, по заболявания.

Закон за личната помощ, който да е ориентиран към всеки човек, според индивидуалните му потребности. Това е едно от исканията на родителите на деца с увреждания към новите управляващи. "Човек има нужда от количка-отпуска му се количка. Друг има необходимост от рехабилитация всеки ден-дава му се такава. Моето дете обаче има нужда от логопед и терапии за интелектуалното му развитие-правят се. Въпросът не е само в парите, а в цялостната грижа за хората с увреждания", коментира Валентина, майка на 16-годишната Бояна, която е с няколко заболявания.

Тя припомни, че ден преди предишния национален протест, бившият социален министър Зорница Русинова обявила реформата в отпускането на помощите за деца с увреждания - различна сума, според степента на увреждане на детето. "Получи се едно разделение. Оценяването е най-голямата глупост, която може да съществува", категорична е майката.

На днешния протест родителите ще поискат нормален живот за децата си и след навършване на 18 години - чрез право на средства за лична помощ, в размер на не по-малко от две минимални работни заплати, и за хора, получили увреждане преди навършване на пенсионна възраст. Майката на Бояна се надява повече граждани да забележат участниците в протеста. "Наистина имаме нужда от подкрепата на обществото, за да може чрез обществен натиск да накараме политиците да си свършат работата", каза тя.

Лекарите от столичните ТЕЛК комисии подкрепят исканията на майките и предлагат изключване на несериозните заболявания от наредбата за медицинска експертиза, завишаване на процента за намалена работоспособност на някои тежки заболявания, както и разширяване на списъка от заболявания, за които се дава пожизнен ТЕЛК.

Източник: Дарик
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев