Над 2000 деца посетиха проявите на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен

Росица Петрова-Василева - директор на РБ "Сава Доброплодни" Сливен
17.05.2017 / 12:47

Тазгодишното издание на XIX издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен премина при изключителен успех. Според статистиката на ръководството на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, на проявите по време на фестивалните са присъствали над 2000 деца.

От 9 до 11 май се проведоха редица срещи с писатели, сред които Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Юлия Спиридонова – Юлка и др.

В рамките на фестивала се откриха три изложби – илюстрации на Силвия Калоянова – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2016 г., илюстрации на Сашенка Василевич /Сърбия/, със специалното участие на Душан Джурджев /Сърбия/, илюстрации на Ромина Беневенти /Италия, със специалното участие на поетесата Петя Кокудева.

Сред най-значимите събития през този период е провеждането на кръгла маса, с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”, Официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2017 г. , Карнавално шествие, със специалното участие на Мажоретен състав при СУ ”Екзарх Антим I” – гр. Казанлък и Духов оркестър „Карандила Джуниър”, официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурсна тема: „В търсене на талисман за щастие” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”, откриване на изложба „Театрални кукли на любими литературни герои”, награждаване на отличените участници в VI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2017.

По време на днешната заключителна пресконференция стана ясно, че носителката на наградата „Константин Константинов” в категория “Автор” Петя Кокудева е поканена от Столична голяма община да произнесе слово пред паметника на Кирил и Методий в София на 24 май, по случай празника. Директорът на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” г-жа Росица Петрова-Василева изрази своето задоволство от този факт.

Още снимки от новината

Фестивал на детската книга в Сливен

 

Снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев