Ще дават инвалидни пенсии само при тежки увреждания

Трябва да се работи в посока социални услуги за родителите на деца с увреждания, каза Султанка Петрова Сн.: Bulphoto
20.05.2017 / 17:40

Предложили сме законопроект за засилване на контрола и промяна на нормативната уредба, с която работят лекарите от ТЕЛК.

Това обяви пред БНР д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК - София. С предлаганите промени разполагат ГЕРБ и БСП, а от седмица – и омбудсманът.

В програмата на правителството е предвидено преразглеждане на инвалидните пенсии и ТЕЛК-ве издадени преди 2010 г.

Експертите предлагат промяна на наредбата за експертиза - премахването на заболявания, които практически не инвалидизират и покачване на процентите за тежки, сериозни увреждания.

Според д-р Холевич, поетапно, при преосвидетелстване на пациентите новите положения могат да се отнесат и към вече получаващите инвалидна пенсия, за да се възстанови справедливостта.

Необходим е закон за личната помощ за хора с тежки увреждания, категорична бе д-р Холевич, визирайки децата с увреждания, когато навършат 18 години:

Какво става? Геноцид става. Майката няма как да работи, в повечето случаи бащата е абдикирал и тя и болното й дете трябва да живеят с малко над 200 лева, каза експертът.

Интеграцията на хората с увреждания и даването им на право да работят не им отнема правото им на инвалидна пенсия, уточни Холевич в коментар по тезата, че хората с увреждания се нуждаят от по-добра оценка на остатъчната им работоспособност. Много ни притеснява умишлено насажданото мнение, че едва ли не инвалидните пенсии са огромната дупка в бюджета и чрез нея се източват страшно много пари, а това е лъжа. В страната с най-висока смъртност в Европа се оказва, че броят на хората с увреждания е най-нисък, каза още Боряна Холевич.

Необходими са законодателни промени, които да се случат много спешно – законът за здравето, наредбата за експертиза и още два-три нормативни документа, което би могло да се случи в рамките на два-три месеца, потвърди и Султанка Петрова, заместник-министър на социалната политика.

Тя посочи, че така наречената ревизия на издадените вече решения от ТЕЛК-овете може да върви паралелно със законодателните промени. Не може през ден, през два да има протести, днешният протест е съвсем логичен. Трябва да се работи в посока социални услуги за родителите на деца с увреждания, допълни Султанка Петрова.

След срещата си с неправителствени организации на хората с увреждания Султанка Петрова обобщи, че те имат изключително добър поглед върху реформите в системата на ТЕЛК.

Хората искат справедливост, прозрачност, да се случи най-после този регистър на хората с увреждания, искат независим контрол върху правните актове. Постави се акцент върху индивидуалната оценка и тук не става въпрос само за децата, а и за родителите, които отглеждат деца над 18 години. Хората искат достъп до освидетелстване. Голяма част от хората в малките населени места просто не стигат до тези комисии, обясни Петрова.

Източник: dir.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев