Сливен чества 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Кметът на община Сливен Стефан Радев
24.05.2017 / 13:38

Днес от 11:30 часа на площад „Хаджи Димитър“ се състоя тържествена церемония в чест на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Под звуците на химна на Република България бе издигнато националното знаме. Слово по повод 24 май поднесе кметът на община Сливен Стефан Радев.

Тържествена реч произнесе и носителката на наградата „Аргира Жечкова“ Величка Ненчева. Тя каза: „От повече от 11 века насам българския народ изживява много изпитания, гравитира в различни посоки“.

„Но от тези колебания и изкушения, народа ни запазва нещо неоспоримо – остава единен по отношение на език и писменост“, уточни още Величка Ненчева.

„Величието на светите братя и техните ученици се състои в това, че те дават на народа ни нещо, което обединява всички. Днес вечният химн „Върви народе възродени“ отново звучи и ни зове да бъдем заедно“, допълни още г-жа Ненчева.

Ученици от сливенските училища поднесоха гирлянда на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Преди това в 11:00 часа от Градската градина по бул. „Цар Освободител” до градския площад премина празнично шествие на ученици от сливенските училища.

След церемонията в празничната програма бе включен и концерт на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър” с участието на детски фолклорни колективи.

Още снимки от новината

Официалните лица
Издигане на националния флаг
...
Величка Ненчева
Поднасяне на гирлянда на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци
Празнично шествие

 

Снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев