Обмислят преобразуване на интеграционната добавка за хора с увреждания

...
25.05.2017 / 18:14

Социалното министерство обмисля вариант за преобразуване на интеграционната добавка за хора с увреждания в месечна помощ с окрупнен размер, който ще се определя всяка година от правителството. Това съобщи Елеонора Пачеджиева, директор на дирекция в министерството, пред депутатите от парламентарната комисия по жалбите на гражданите. На заседанието бяха разгледани исканията на хора с увреждания за изработване на закон за личната помощ, промяна в медицинската и социалната експертиза на уврежданията, и адекватна подкрепа за пълнолетните хора с увреждания.

След като миналата седмица социалният министър Бисер Петков се ангажира да намери решение за увеличаване на финансовата подкрепа на децата с увреждания, навършили пълнолетие, днес стана ясно, че вариант за това е преразглеждане на вида на интеграционната добавка. В момента тази добавка е обвързана с минималния гарантиран доход и се състои от средства за транспорт, обучение, рехабилитация, достъп до информация, наем на общинско жилище и диетично хранене. Размерът й е различен, според индивидуалните потребности на човека с увреждане.

Идеята на експерти от социалното министерство разясни Елена Пачеджиева, директор на дирекция във ведомството:

"Интеграционните добавки - най-вече като първа мярка, която може да се предложи, да не бъдат обвързани с гарантирания минимален доход, а да приложим правилото, което по закона за семейните помощи за деца и да се определя в един окрупнен вид с решение на министерски съвет всяка година", посочи Пачеджиева.

В момента експертите подготвят разчети за доходите, които получават хората с увреждания под формата на инвалидни пенсии и под формата на помощи по закона за интеграция на хората с увреждания. Предложенията за промени ще бъдат обсъдени на среща при социалния министър в понеделник, стана ясно от думите на Елена Пачеджиева. Междувременно родители на деца с увреждания отново разкритикуваха начина, по който функционира съществуващият регистър на хората с увреждания - без електронен достъп до него и липсваща информация за услугите, които хората с увреждания могат да използват в цялата страна. Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски обясни, че регистърът е достъпен, но срещу подадено заявление до агенцията, както и че информацията за различните услуги може да се намери в регистрите на ресорните институции.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев