Петя Първанова: Само кандидат-бежанците от село Баня ще могат да се движат в област Сливен

Петя Първанова
29.05.2017 / 11:05

Само кандидатите за бежанци, настанени в новозагорското село Баня, ще могат да се движат свободно в област Сливен. Това заяви пред Sliveninfo председателката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. И което е по-важно - обитатели от големия бежански център в Харманли няма да имат право да идват в област Сливен.

Ето какво още каза тя пред Георги Мангинов:

Въпрос: Госпожо Първанова, появи се информация, че кандидат- бежанците ще бъдат въдворявани само в три области-София, Хасково и Сливен. Какво означава това?

Отговор: Вие вероятно сте провокиран от проекта за решение, който е качен на страницата на агенцията.

Въпрос: Да.

Отговор: С това проекторешение всъщност се изпълнява текстът на последните изменения на Закона за убежището и бежанците, когато държавата предвиди възможността кандидат- бежанците да не се движат на територията на цялата страна, а да са ограничени в административни зони, като разбира се на тях им се осигуряват всички права, които им се дължат,т.е- медицинско обслужване, образование и т.н. Това е една стъпка към подобряване на административния контрол. Нищо друго не се променя. Съществуващите регистрационно- приемателни центрове остават във вида, в който са, и капацитета, който са. За Сливен това е РПС в село Баня, община Нова Загора, което е с капацитет 80 човека и то никога не е създавало проблеми.

Въпрос: Да, така е, аз съм ходил там. Кандидат-бежанците в Баня ще могат както сега, да си пазаруват от местните магазини и да ползват медицински услуги, но там. Нямат право да ходят, на пример, в Търново.

Отговор: Нямат право. Но и другите кандидат-бежанци от другите РПС-та нямат право да идват в област Сливен. Тоест в един момент в област Сливен ще могат да се разхождат само 70 човека. Целта е да се подобри административния контрол, за да може процедурата да се изпълни в своята цялост. Защото понякога някои тръгват, най- често от Харманли за София. Предвижват се до тук, тогава, когато трябва да се явят в центъра, те не присъстват. Изобщо, затруднява се изпълнението на процедурата.

Въпрос: Колко са в момента хората в тези центрове в страната?

Отговор: Общо на територията на страната в момента са 2,100 човека.

Въпрос: Те са кандидат-бежанци?

Отговор: Те са лица, потърсили международна закрила в процедура. В момента, в който лицата се регистрират, че търсят международна закрила, те вече са в процедура. Тя приключва с решение, което може е положително-че се предоставя статут на бежанец или хуманитарен, или се отказва. Ако се откаже, тогава лицето продължава да е в процедура, защото има съдебно обжалване. Ако съдът потвърди, тогава лицето става със статут на чужденец и се извежда от страната.

Въпрос: Специално за Баня, тези хора са около 70.

Отговор: Да. Няма нищо притеснително. Дори мисля, че е в интерес на гражданите. Защото вече се знае кои лица в процедура имат право да се движат в област Сливен.

Източник: Sliveninfo
Снимка: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев