Празнуваме Международния ден на детето

Деца
01.06.2017 / 08:51

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Предаде БГНЕС.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи. Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Предвидените работилници ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Детският център на Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуват заедно! Там са подготвили цветна палитра от събития – интерактивна приказка-игра „Бел и дъгата“, уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга „Букви опашати“ и представяне на издателство Funky Books с книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“.

Децата от „Заедно в доброто” даряват пациентите на „Пирогов” с книжки.

Музикалният театър, Българското национално радио и Столичната община подаряват на всички деца обичания мюзикъл за деца и възрастни "Грозното пате" от 15.00 ч. в Първо студио на БНР.

Инициативата „Умаляла книжка” по набиране на книгите с детска и юношеска тематика продължава от няколко месеца. По време на нея всеки, който имаше желание, дари книги за децата, които се лекуват в най-голямата спешна университетска болница у нас. Целта е да бъде създадена библиотека в детското отделение на „Пирогов“, което активно се ремонтира в момента, а след ремонта ще бъде оформено интериорно от „Америка за България”.

В цялата страна също има богата палитра от прояви, посветени на Деня на детето.

Източник: Topnovini.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев