Плащат 2500 лв. на арестант, пипнал краста в килията

Килия
03.06.2017 / 22:28

2500 лв. ще трябва да заплати Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерството на правосъдието заради неотговарящи на евростандартите условия в ареста в Хасково през периода януари – септември 2015 г.

Парите ще трябва да бъдат наброени на осъдения М.Х., който се ожалил от теснотията, липсата на достатъчно осветление, топла и студена вода и въздух.

Мъжът прекарал 245 денонощия в 4 различни килии, като в 144 от тях условията били твърде далеко от хуманните според стандартите на ЕС, прецени състав на административния съд в Стара Загора по дело заради жалба на хасковлията.

Съдът е коментирал, че приведеният в старозагорския затвор за изтърпяване на наложената му присъда мъж с основание се жали за неудобствата в предварителния арест. Като своеобразна „черешка на тортата“ човекът се „сдобил“ с краста, пипната от съприкосновението с дървениците в дюшеците по арестантските нарове.

В мотивировката на решението е отбелязана и позицията на ответника ГДИН: „битовия комфорт на задържаните лица с мярка „задържане под стража”, е субективно възприятие на всяко едно лице от една страна и с оглед на целите, които се преследват с него, не може да се очаква пълен битов комфорт за всички.“

Съдът е решил, че поисканите от М.Х. 10 бона за преживени страдания и претърпени неимуществени вреди все пак са прекалено много и е разпоредил да получи само ¼ от сумата. Към тях обаче прибавил и още 310 лв. за адвокатската помощ. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев