13-те миньори в рудник „Оброчище“ прекратиха своя бунт под земята

Среща на Мая Манолова с миньори
05.06.2017 / 11:28

Омбудсманът Мая Манолова и зам.-министърът на икономиката Жечо Станков пристигнаха при протестиращите миньори в рудник „Оброчище“.

От 1 юни 17 работници отказаха да излязат от галериите на 350 м под земята заради поредното забавяне на техните заплати и ваучери за храна. В понеделник сутринта бунтът под земята продължиха 13 работници, но с пристигането на Мая Манолова те бяха изведени навън и за тях беше потърсена лекарска помощ.На място пристигна и окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Държавното обвинение е получило за първи път документацията от концесионера на мините „Евроманган“ и ще бъде извършена проверка между декларираното количество руда и изнесеното от галериите. Междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че временно се прекратява концесията на рудника, а нейният заместник Жечо Станков трябва да връчи заповедта за временно спиране на концесията на представителите на фирмата.

Преди близо два месеца миньорите също протестираха и тогава отново омбудсманът Мая Манолова беше при тях.Работниците алармираха сега, че нито една точка в подписания на 23 април т.г. договор с работодателя не се спазва. „Евроманган“ дължи на миньорите 205 000 лв.за заплати и ваучери.

Източник: Труд
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев