Румен Радев: България се нуждае от минимум 16 самолета

Румен Радев
09.06.2017 / 22:12

България се нуждае от минимум 16 самолета. Това заяви президентът Румен Радев в интервю по bTV.

Той подчерта, че това е абсолютният минимум, за да осигурим нашата дейност по ер полисинг. „Надявам се, че правителството няма да протака повече и ще даде парите за новите самолети... Има решение на Народното събрание, няма какво повече да го умуваме. Проектът за нов изтребител трябва да тръгне“, заяви Радев.

Държавният глава припомни, че в момента спорът е между авиатори и лобисти. „Лобистите искат да заменим нашите стари самолети с още по-стари – поне с 8 години по-стари. Лобистите наричат това модернизация“, каза Радев.

Той е категоричен, че трябва непременно да стабилизираме сектор сигурност и отбрана. „В момента трябва да се фокусираме върху нашата професионална армия“, добави президентът.

Изказвам съболезнования на семейството и близките на капитан Георги Анастасов, командир на хеликоптер „Пантер”, който днес падна в Черно море. Трагичен инцидент. Вторият пилот и бордният инженер са в добро състояние. Познавам командира на екипажа, който загина, макар и бегло, обаятелен човек, огромна загуба за нас, всички скърбим, добави Радев.

Благодаря на спасителния екип, който направи всичко възможно, както и на медицинския екип, който направи всичко възможно да спаси живота на командира.

Хеликоптерът е изпълнявал задача стрелба по надводна цел и е паднал във водите на Черно море, веднага е тръгнал екип за спасяване. Назначена е комисия за разследване, за да се установят точните причини за инцидента. Каквато и да е причината, със сигурност знам, че екипажът има летателни часове 3-4 пъти по-малко от стандартите на НАТО за минимума. Всички наши летци летят далеч в пъти под този стандарт. Многократно се алармира, че всички летци летят опасно малко.

Има гняв, че ние като държава все още не можем да се организираме, въпреки че проблемът е ясен. Армията и авиацията останаха малки и още се туткаме и не можем да осигурим гаранция за пълноценна подготовка, добави Радев.

Ако мислим за живота на нашите военнослужещи, най-сетне трябва да го направим. Въпросът е в приоритетите, отношението, разбирането на тези проблеми. Доволен съм на консенсуса. Поставих доста сгъстени срокове – до 20 юни да има ясен анализ и доклад как може ресурсите да са разпределени най-добре, така че да има приоритет върху личния състав. Постигнахме политическа декларация с ясен план до края на юни как продължаваме, поясни Радев във връзка с постигнатото съгласие по време на заседанието на КСНС.

Може само частично армията да изпълнява задачите си. Има страшно много проблеми, който искат навременно решаване, не може да протакаме решаването на тези проблеми.

Всички видове въоръжени сили са еднакво важни. Видовете въоръжени сили не могат един без друг. В тригодишната бюджетна прогноза наистина няма достатъчно пари за решаването на всички проблеми, но има средства за проектите за многоцелевите изтребители и за патрулните кораби – около 2,3 млрд. лева, каза още Радев. Очаквайте още подробности.

Източник: Topnovini.bg
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев