Закопчават престъпници с 200 е-гривни

Гривна
20.06.2017 / 11:04

200 електронни гривни ще щракнат на глезените на престъпници и обвиняеми, за да бъдат проследявани от властите. Още 50 устройства за сателитен контрол пък ще дебнат „под лупа“ особено опасни лица, като например потенциални терористи. За доставката им Министерството на правосъдието е обявило обществена поръчка на стойност над 1,7 млн. лв. В сумата влиза цялостната система за проследяване с хардуер, софтуер, инсталиране, тестване, поддръжка и обучение на служителите.

За подготовката на търга съобщи по-рано този месец правосъдният министър Цецка Цачева, която настоя електронни гривни да се поставят и на предсрочно освободените от затвора. Темата наелектризира обществото, след като съдия от СГС реши да пусне преди изтичане на присъдата им двама от групата на Наглите - Гребеца и Йожи. Срещу това решение имаше бурно недоволство и впоследствие апелативният съд ги остави на топло.

Използването на електронни гривни е уредено в законодателството ни, след като през 2015 г. успешно бе реализиран проект за пробното им прилагане. Тогава 100 нарушители бяха с гривни за радио честотно проследяване, а един беше поставен и под GPS контрол. Проектът показа, че с внедряването на системата за електронно наблюдение ще се разшири прилагането на алтернативни санкции и мерки, ще даде възможност за прилагане на наказанието лишаване от свобода и не на последно място – ще намали разходите за издръжка на лицата в затворите. Тези изводи са изтъкнати от Министерството на правосъдието и в обявяваната сега обществена поръчка. Заложеният в нея срок за реализация е 10 месеца.

Според разписаните изисквания в техническата спецификация електронната гривна трябва да регистрира информация, ако лицето, на което е сложена, опита да я свали или да попречи по друг начин на проследяването. В същото време устройството не трябва да причинява неудобство на съответното лице и не бива да тежи повече от 200 грама заедно с ремъка, да не предизвиква алергични реакции и да не издава неприятна миризма. Гривните трябва да бъдат и водо- и удароустойчиви, както и да не се поддават на горене.

GPS проследяването с планираните за покупка 50 други устройства пък ще се прилага на най-високо рисковите закононарушители, като в САЩ, Израел и други държави, които са обект на терористични прояви, сателитното наблюдение на такива хора е практика. С тях ще може да се определя местонахождението, присъствието или отсъствието на проследяваното лице на определено място в определено време, като информацията ще се изпраща за максимум 60 секунди. Точността при посочване на местонахождението пък не трябва да варира на повече от 10 метра.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев