Идея: Получаваме призовки за съда по имейла, пращат ни SMS, ако сме страна по дело

Компютър
21.06.2017 / 22:16

Увеличение от близо 40% на съдебните такси по административни дела предвиждат изменения в Административно процесуалния кодекс, внесени от ГЕРБ. Промените бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по икономика и туризъм. Предложенията на управляващите предвиждат още въвеждане на електронно правосъдие и института за мълчаливо съгласие.

Управляващите са на мнение, че предложените текстове са стъпка за успешна съдебна реформа. Според проекта таксата за граждани, еднолични търговци и държавни органи е 90 лв. и 450 лв. за организации. Когато има правен интерес таксата ще е 1%, но не повече от 3400 лв., а при материален интерес над 10 млн. лв. - 9000 лв.

И ГЕРБ, и от БСП обаче са склонни да занижат размера на така предложените такси между първо и второ четене на законопроекта. Аргументите на управляващите за по-високите такси – често се злоупотребява с правото на жалба и настоящите такси са много ниски. Анна Александрова от ГЕРБ посочи и други причини да се внасят промените.

"Голяма част от административните актове се обжалват. Поради това бързото производство пред административните органи се обезсмисля при бавно правораздаване. А това влошава управлението на държавата", посочи тя.

Предложенията на ГЕРБ включват и електронното оповестяване. Всички граждани, които са страна по административни дела, ще трябва да дават имейл и телефонен номер, на който да получават SMS. В новите текстове е записано, че и призовките вече ще може да се изпращат по електронната поща. С цел да се намали административната тежест се въвежда и принципът на мълчаливото съгласие при становища на държавната администрация. Идея, срещу която възрази Петър Кънев от БСП.

"Много красиво звучи, невероятно, но е нож с две остриета, и ако не бъдат разписани коректно нещата, може да бъде страхотен повод за корупция ", коментира той. Промените ще бъдат разгледани утре в пленарна зала.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев