Най-бедни в България са жителите на Сливен

Сливен
27.06.2017 / 11:47

Област Сливен категорично се очертава като най-бедната в страната - там всяка трета жена е бедна, почти същото е при мъжете - 30 на сто.

Това пише "Сега", пояснявайки, че това е делът на хората в Сливенско, които живеят с по-малко от 248 лаве на месец - линия на бедността за тази област по данни на националната статистика за 2016 г.

В съседния Ямбол обаче проблемът сред мъжете е най-слабо изразен - от тях само 9 на сто са с доходи под прага на бедност, който за тази Ямболска област е 307 лева.

На общия фон прави впечатление и Варна. Макар че районът е сред най-развитите у нас, там 25% от мъжете и 29 на сто от жените са под линията на бедност (307 лв. за областта). С над 29 на сто бедни жени се отличават и Стара Загора и Пазарджик.

Въпреки че мъжете получават средно по-високи заплати и пенсии, има десет области, в които делът на бедните мъже е по-голям от този на бедните жени. Това са Ловеч, Велико Търново, Монтана, Габрово, Благоевград, Добрич, Силистра, Перник, Видин и Враца.

Официално бедни са 23 на сто от българите и българките

Като цяло близо 22 на сто от мъжете и 24 на сто от жените са под прага на бедността.

През 2016 г. линията на бедност в страната e 308,17 лв. средно месечно на човек в домакинство. 23 на сто от цялото население а България преживява с по-малко.

Страната ни се представя все по-зле по този показател - за една година делът на много бедните хора у нас се е увеличил с 1%. От 2012 г. насам най-бедните българи се увеличават трайно, макар и с неголеми стъпки. Тогава например под прага на бедността са били 21.2 на сто.

По региони м.г. най-ниската линия на бедност имат в областите Видин и Пазарджик - съответно 194 и 204 лв., а най-висока е тя в София - 473 лв., следвана от областите Стара Загора (332 лв.) и Габрово (328 лв.).

И по друг показател картината с бедността става по-мрачна - работещите бедни също се увеличават.

Източник:dir.bg
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев