Пети сме в ЕС по неработещи в активна възраст

Основната причина младите българи да не търсят работа е, че все още не са завършили образованието си
05.07.2017 / 15:41

България е на пето място в Европейския съюз за 2016 г. по процент на населението на възраст от 15 до 64 г., което е икономически неактивно. Това сочат последните годишните данни на Евростат.

В статистиката обаче са включени и държави, които все още не са част от европейската общност. Така, ако бъдат прибавени и те, страната ни заема седма позиция в класирането по неработещи хора.

Сред страните - членки на ЕС, Италия (35,1%) отчита най-голям дял на хора извън пазара на труда. Тя е следвана от Хърватия и Румъния (по 34,4%), Белгия (32,4%) и Гърция (31,8%). На другия край на класацията с най-нисък дял са Швеция (17,9%), Дания (20,0%) и Холандия (20,3%).

Общо 31,3% от нашенците през миналата година на възраст между 15 и 64 г. не са работили, което е с 0,6 процентни пункта повече в сравнение с предишната година. Това означава, че общо 1,45 млн. души са били извън пазара на труда. Като цяло процентът сред жените през миналата година е по-голям в сравнение с този при мъжете – съответно 35,4% и 27,3%.

Данните за последните 10 години сочат, че този дял е бил най-висок през 2011 г. - 34,1% като оттогава насам се наблюдава постепенно понижаване. Най-малко неработещи българи е имало през 2015 г. - 30,7 на сто.

Според данните основната причина тези икономически неактивни лица да не търсят работа е, че все още не са завършили образованието или обучението си – 31% от неактивното население. Друга водеща причина е болест или инвалидност на лицата - 13,8%, както и грижата за деца или недееспособни възрастни – 9,1%.

Обезпокоителното е, че един сериозен дял от икономическо неактивното население – 12,4%, смята, че на пазара на труда няма работни места.

Другата причина, която демотивира българите да си търсят препитание, е, че повечето от тях разчитат на близки и роднини да им пращат пари от чужбина. Това се потвърждава и от данните на Българската народна банка (БНБ), според които гурбетчиите са изпратили у нас близо 293,9 млн. евро само за първите четири месеца на настоящата година.

Като цяло в Европейския съюз миналата година 89 млн. души между 15 и 64 години са били икономически неактивни. Това означава, че над една четвърт от населението на тази възраст е било извън пазара на труда.

Това проучване включва хора, които все още учат (35% от неактивните), пенсионери (16%), страдащи от сериозна болест или инвалидност (16%), и лица, които се грижат за деца или недееспособни възрастни (10%).

Жените формират по-голямата част от икономически неактивното население - 60%. Общо почти 8 от 10 неактивни лица казват, че не искат да работят.

Нивото на образование също играе роля, като делът на неактивните лица в ЕС е обратнопропорционален на образователния им ценз. Почти половината на възраст между 15 и 64 години с ниско образователно ниво са били неактивни през 2016 г., като този дял спада до 24% за тези със средно образование и до 12% с висше образование.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев