Държавата проверява кои от болниците й се източват

Болница
05.07.2017 / 21:40

Започват проверки в болниците за неизгодни договори. Акцията идва след кризата в Ловеч - сметките на областната болница са запорирани, а лекарите са без заплати вече няколко месеца.

Цели отделения затвориха врати. От здравното министерство посочиха сред причините за кризата неизгоден договор от преди около 11 години с частна структура, която изпълнявала дейности по инвазивна кардиология.

90% от парите отивали в частната лаборатория и така болницата се задъхва.

Договорът е продължил до края на 2016 г. Анекси са сключвани, но условията не са предоговряни, твърдят от министерството. По информация на bTV сред съдружниците в частната структура е бивш шеф на здравната каса в Ловеч.

Властта се опитва да спаси болницата и паралелно проверява договорите на всички останали лечебни заведения с над 50% държавно участие.

„Как така никой не е забелязал е много, много хубав въпрос, но, понеже ние и двамата с Вас нямаме екстрасензорни възможности, няма как да разберем дали някой не е забелязал или си е затворил очите”, коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

От министерството назначиха прокурист. Търси се вариант друго търговско дружество под шапката на ведомството да отпусне безлихвен кредит.

Тепърва проверката на министерството ще установи има ли други болници, сключили подобни договори и кой ще понесе отговорност.

„Университетските болници, областните болници, общинските – не трябва да бъдат търговски дружества, те трябва да бъдат дружества за обществен интерес, за да се търси и отговорност за сключването на едни такива договори”, категоричен е д-р Камен Данов от КТ „Подкрепа”.

Синдикатите готвят анализ и предложения за промени до държавата.

Междувременно, задълженията на болниците с над 50% държавно участие, надхвърлят 400 милиона лева. Сред топ 10 на болниците най-голям дълг са такива в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев