Серията земетресения в Македония продължава, няма опасност за вулкана край Косел

Земетресение
09.07.2017 / 11:58

Серията земетресения в Македония продължава. Последното земетресение със сила от 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Македония две минути след полунощ в неделя, показва справка на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на девет километра северозападно от Ресен, с дълбочина от два километра под земната кора. Трус със сила от 4,0 по скалата на Рихтер бе регистриран снощи, малко преди 23:00 ч. (местно време). Епицентърът е бил на 14 км североизточно от Охрид и осем километра източно от село Косел, в близост до което е разположен и единственият активен вулкан на Балканския полуостров – Дувалото. Дълбочината на труса е била два километра под земната кора, посочва агенция Фокус.

Във вечерните часове на събота районът бе разлюлян от още един силен трус. В 21:31 ч. (местно време) е регистрирано земетресение от 3,7 по Рихтер, с епицентър 11 км североизточно от Охрид и шест километра източно от село Косел. Дълбочината на труса е била пет километра под земната кора.

Малко по-късно, в 21:57 ч. (местно време), в района е последвало ново земетресение от 2,5 по Рихтер. Епицентърът му е бил на пет километра източно от Охрид и на пет километра североизточно от Косел, с дълбочина от пет километра.

Вулканът край македонското село Косел е отдавна угаснал и няма как да бъде активизиран - коментарът направи в интервю за Дарик директорът на Института по геология към БАН проф. Радослав Наков, а поводът за него са публикации на македонски медии, че има опасност от събуждането на единствения жив вулкан на Балканите след поредицата от земетресения в района на Охрид през тази седмица. Проф. Наков увери, че в Македония няма активни вулкани и припомни, че територията е сеизмична, но земетресенията са плитки.

Вулканът до село Косел е на около един милион години, не е активен, и единственото, което се забелязва там, е хидротермална дейност, обясни проф. Радослав Наков и опроверга твърденията на македонския Институт по география, според които това е единственият жив вулкан на Балканите.

"Това, което има, са доста неясни подхвърляния, че имало някакви изпарения, че миришело на сяра. Това е процес, който и преди това е наблюдаван. През 2014 г. по същия начин се появяват множество съобщения, че вулканът в Косел щял да изригне, което се оказва просто един сапунен мехур. Нищо не се случва, защото това не е активен вулкан", каза специалистът.

Единствените активни вулкани около нас са в района на Егейско море, на около 1000 километра от България. Активни означава, че те са имали дейност в историческо време. От друга страна угаснал вулкан не може да бъде събуден, увери проф. Наков:

"Този въпрос много често е бил задаван и обикновено се свързва с това дали Витоша може да изригне. Определено не може да изригне, защото Витоша е била вулкан преди повече от 80 млн. години и това е все едно дърво без корен да може да се раззелени".

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstockphotos
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев