Пак скандал около премахването на паметника "1300 години България"

Паметник „1300 години България”
14.07.2017 / 21:32

ореден спор между създателите на паметника „1300 години България” и Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че демонтираните пластики вече се реставрират и дори ще изглеждат по-добре от времето, когато са били върху паметника. След подобренията им те ще бъдат съхранени в Националния исторически музей.

В същото време един от създателите на спорния паметник – проф. Валентин Старчев категорично отрече да е съгласувано с него демонтирането и преместването на скулптурите в музея.

Не стихват скандалите около премахването на паметника до НДК. И докато дейности по демонтажа му вече текат, то противниците на това почти ежедневно протестират и настояват общината да остави монумента. Това обаче няма да стане, категорична е кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че пластиките от паметника ще изглеждат по-добре след като бъдат поставени в Националния исторически музей.

"Пластиките са демонтирани и частично се реставрират от специалист. Подготвят се, за да бъдат закарани в НИМ. Бяха демонтирани изключително внимателно и не само няма поражения по тях, а те ще излязат от ателието на скулптора във вид, който е далеч по-добър от този, в който бяха", каза Фандъкова.

Точно на обратното мнение е един от създателите на паметника проф. Валентин Старчев, който заяви, че не е давал съгласието си за подобни действия с творението му.

"Не става въпрос за това, че се говори, че аз съм се съгласил на предложението на Чобанов да преаранжираме свалените скулптури от паметника и те да бъдат сложени в НИМ", каза той.

На метри от паметника на раздора, тече друг ремонт – пред главния вход на НДК. По време на проверка на дейностите, Фандъкова увери, че обновлението ще завърши навреме и че новият облик ще бъде максимално близък до автентичния.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев