Двама младежи се подготвят да прекосят "Ледената шапка" на Патагония

Патагония
15.07.2017 / 12:15

Неслучайно местността Патагония в Южна Америка е известна като "кухнята на времето" - там на всеки 15 минути то се променя. Шеметните гледки и пейзажи обаче са нещо, което всеки заслужава да види. А теренът е предизвикателство за всеки любител на адреналина. Като Кирил и Бранислав. И двамата са планински водачи, обичат екстремните спортове, единият е инструктор по каяк, а другия по скокове с парашут. Преди около година обаче една идея за експедиция в Патагония поставя началото на тяхното приятелство.

Кирил Трифонов и Бранислав Бранков решават да изминат над 400 километра по лед и още около 200 с каяк за между 60 или 80 дни в зависимост от физическото им състояние и метеорологичната обстановка. На това място сякаш забравено от Бога, където няма нито хора, нито животни - два месеца те ще бъдат сами. И ще влачат багажите си - по около 150 килограма на човек.

За целта - тренировките започват от сега.

Всеки един от тях е в планината от поне 10 години и има достатъчно опит във всякакви екстремни ситуации. За да бъде успешна „Мисия:Патагония” този април двамата прекарват 7 „пробни” дни. Благодарение на тях успяват да преценят собствените си възможности и нужди, за да успеят през 2019-та година да изпълнят заветната мечта – да прекосят по цялата дължина „Ледената шапка” на Патагония за 60 дни. И така да станат единствените в света, които са успeли да го направят.

Бранислав Бранков: Аз съм родом от Разлог, който е един град в подножието на Пирин – намира се между Рила, Пирин и Родопите. От малък гледам към планината, но реално започнах да прохождам , когато станах на 17-18 години. Баща ми ме запали, в последствие с групата на баба ми доста обикалях. А човек като прекара малко повече време в планината и иска да се занимава сериозно с това като начин на живот полека лека започва да търси и по-екстремните форми на планинарство.

Кирил Трифонов: При мен е малко по-различна историята, просто не ми се ходеше на училище. Като избягаш от училище най-доброто място, на което можеш да избягаш е планината. И колкото повече години прекарваш в планината толкова по-уверен ставаш в това, което правиш и започваш да вдигаш собственото си ниво, накрая се стига до момента, в който това, което правиш личното ти ниво стига до това, което хората наричат екстремно.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев