Не купувайте риба от крайпътни търговци и царевица от минаващи по плажа хора!

Плаж
30.07.2017 / 15:05

Не купувайте риба от крайпътни търговци, защото това крие риск за здравето. Това предупреди в ефира на Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев. И през този летен сезон продължават извънредните проверки на ресторанти, хотели и търговци на храни по морето. От агенцията предупреждават още да не да купуваме храна на плажа от преминаващи търговци.

"Всеки от нас може да разбере когато го подканват да си купи лакомство - царевица, сладолед, понички, гевреци, независимо от това колко чисто изглеждат самите търговци, независимо от това с какво са облечени, тези търговци, които вървят, са незаконни. Трябва да има обект, трябва да се купуват храните от обект, какъвто и да е той. Дори и най-малкият павилион е регистриран при нас и има минималните необходими условия за поддържане на хигиена и проследяване на храните", каза Митев. Той призова хората от да не купуват от минаващи по плажа търговци, тъй като в такива случаи няма гаранции. Шефът на регионалната дирекция по храните призна, че трудно се справят с такива търговци, тъй като в Бургаско има 140 плажа, а инспекторите са около 40 човека, така че те физически не могат да обходят всички ивици.

Митев апелира да не се купува риба от крайпътни търговци. "Умолявам хората да не купуват тогава, когато на едни съмнителни места по пътя в едни грозни стериопорени касети се продава риба. Тя едно, че е опасна, и второ, колкото и да е прясна, забелязваме, че тези същите търговци лъжат и за вида на рибата", каза Митев.

Няма гаранции, подчерта шефът на бургаската дирекция по безопасност на храните и изтъкна, че в повечето такива случаи рибата дори не е в купчинки лед, а в едра сол.

"Има 4-5 регистрирани в агенцията фургона, които са по пътищата на изток и на север от Бургас, те се проверяват", каза Митев. Той посочи, че потребителят има право да поиска регистрацията на обекта.

Експертът отбеляза, че съмнителни са коли, натоварени с риба, които са спрели край пътя, стоката е изложена на праха, на изпаренията от бензина, а търговците шумно подканят пътуващите да си купят.

Източник: Дарик
Снимка: Sofia Photo Agency
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев