Бившият депутат Живко Мартинов вече е обвиняем

Живко Мартинов
31.07.2017 / 15:42

Прокуратурата обвини бившия депутат Живко Мартинов и директора на дирекцията по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова за няколко престъпления.

Първото обвинение срещу Мартинов е за упражнена от него принуда спрямо търговец на месо. Целта била той да се разпореди със сумата от 15 500 лв., съобщиха от прокуратурата. Второто обвинение е за отправена закана за убийство.

Мартинов е обвинен и за това, че заплашвал бизнесмена, че ще бъде арестуван, ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да "смачка фирмите му". Така го принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма.

Живко Мартинов е обвинен, че опитал да помогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и да остане ненаказано. Извършеното престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата на закона за движение по пътищата.

Ексдепутатът е обвинен, че през 2015 г. заплашил зам.-директора полицията в Добрич и началника на полицейското управление в Балчик да извършат действия по служба. Той е с обвинение и затова, че през април т.г. опитал да принуди директора на ВИК в Добрич да уволни конкретен служител, както и да спира назначения и уволнения в дружеството за известен период от време, като злоупотребил с властта си като народен представител.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лева.

В хода на провежданото разследване прокурорите събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова, заемаща длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Днес тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 13 юли е нарушила служебните си задължения като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружество. Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало прокуратурата за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него.

Заповедта е издадена без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на деянието са настъпили значителни вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е могъл да извършва дейност.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев