Борисов и Заев поднесоха венци на гроба на Гоце Делчев

Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев
02.08.2017 / 09:37

С полагане на венци на гроба на революционера Гоце Делчев в Скопие, Македония и България се отболязва заедно 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Днес е националният празник на Македония, който се нарича Ден на Републиката. На церемонията в македонската църква "Свети Спас", където са погребани тленните останки на Гоце Делчев, присъстваха премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов, както и правителствените делегации на двете държави.

Ден след подписването на договора за добросъседство между Македония и България, двете държави отбелязват заедно националния празник на Македония, Илинден, и годишнината от началото на Илинденско-Преображенското въстание, която у нас се чества на 20-ти юли.

Премиерите Заев и Борисов поднесоха венци на гроба на революционера Гоце Делчев, водач и идеолог на Вътрешната македоно-одринска организация. Тленните останки на Гоце Делчев са погребани в двора на църквата "Свети Спас" през 1946-та година, след като са подарени от българските власти на Югославия.

Самата църква е разположена източно от крепостта "Скопско кале" и е един от важните културни паметници в столицата на Македония.

Главното събитие в Македония по случай Деня на Републиката е в местността Мечкин камен край Крушево, а посланието на всички празнични прояви е "Нашата Македония - без разлика на вяра, етническа принадлежност, пол и убеждения".

Източник: Дарик
Снимка: Министерски съветг
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев