Български баща се бори за детето си, осиновено в Холандия от гей двойка

...
04.08.2017 / 13:43

Повече от 3 години Николай Карбанов се бори да върне сина си Атила, изведен от страната без неговото съгласие от своята майка Веселина в Холандия, съобщи Vesti.bg.

Според 46-годишния униформен служител от столичното 4-то Районно полицейско управление на 27.10.2013г. синът ми бе незаконно изведен през границата от своята майка Веселина, без мое разрешение.

"Още тогава той бе обявен за издирване от Интерпол. Шест месеца по-късно бе открит от полицията с майка си в Холандия.", разказа бащата за Vesti.bg.

Всичко започва, когато в средата на 2013 г. родителите на малкия Атила - Николай Карбанов и Веселина Георгиева се разделят и започват да водят дело за попечителство над детето.

В същия период майката е започнала процес по „Закона за защита от домашно насилие“. След редица проверки на социалните институции, съдът установява, че няма данни за проява на насилие от страна на Николай спрямо сина му и Веселина.

От доклади на социалните служби включени в съдебни доументи става ясно, че майката на Атила системно не се е явявала на съдебните дела и е отказвала всякакво съдействие на социалните работници, като дори често е сменяла адресите си.

На 17 октомври 2014 г. Софийският районен съд (СРС) дава попечителството над детето на неговия баща.

По време на съдебната сага малчуганът е при майка си в Холандия.

Въпреки решението на магистратите, Николай така и не успява да се свърже със сина си и майка му по никакъв начин. Затова сигнализира родните и холандските власти за неговото изчезване.

Шест месеца по-късно „Интерпол“ информират Карбанов, че са открили Атила и Веселина в Холандия.

Карбанов продължава със съдебните битки, но едно разтърсващо събитие променя още повече живота на неговия син.

В последните дни на 2015 г. Веселина пристигна сама в България, за да отпразнува новогодишните празници с приятели.

На 3 януари тя претърпява тежка катастрофа на пътя между Ямбол и Сливен. Приета е в критично състояние в сливенската болница.

Четири дни е в кома и на 7 януари издъхва.

„Синът ми Атила през това време е в Холандия при приятелката на майка му – Дора Кондакова. След смъртта на Веселина холандската закрила на детето, без да ме уведоми, започва съдебна процедура и предава сина ми на Дора като приемна майка. Независимо от предоставените ми родителски права от български съд", разкрива неочаквания ход на съда притесненият родител.

До 18 май 2016 г. Николай не вижда, не чува и не получава каквато и да е информация за детенцето му от никой. Включително и от холандската служба за закрила на детето.

"Целта бе синът ми да се отчужди от мен. Въпреки че по делата, които водя след смъртта на майка му срещу холандската закрила на детето, представих документи от Софийската районна прокуратура, холандската закрила на детето продължава да оставя сина ми при Дора. Отказва да ми го предадат с мотива, че той не иска да се връща в България. Като баща съм длъжен да направя и ще направя всичко възможно да върна сина си в България - неговата родина, при неговите близки.“, споделя Николай.

В средата на юли тази година, бащата на Атила е получил известие от холандската закрила на детето, че синът му е дадено на ново приемно семейство – гей двойка, тъй като са загубили доверие в Дора. А в Холандия еднополовите бракове са законни и те имат правото да бъдат приемни родители.

На 17 юли съдът в Ротердам отново излиза с решение за отказ да върне детето в родината му.

Част от мотивите, които посочва са, че за тези три години, които Атила е в Холандия, то вече е било пуснало корени там и това е станало обичайното му място за пребиваване. Този мотив е изключително несъответстващ с действителността, тъй като детето е заведено в тази страна по воля на майка му и след като 4 години не се е връщало в родната си страна няма кое друго място да е обичайно за него.

Тази история би трябвало да достигне до високите върхове на държавата и да накара институциите, да се заемат сериозно с разрешаването на подобни заплетени казуси в името на справедливостта.

„Ще продължа да се боря за сина си Атила, вярвам, че детето не ме е забравило и имам надеждата, че с помощта на българското правителство и правосъдие, той ще се върне в България.“, категоричен е Николай Карбанов.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев