„Второ качество” храни или „второ качество” изследване

...
08.08.2017 / 10:20

Втората проверка за качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа, не показа съществени разлики в съдържанието, посочено на етикетите. Това беше интерпретирано по различен начин в студиото на „Тази сутрин” от Десислава Димитрова от глобалната организация „Слоу Фууд” и Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

„Нещата си дойдоха на мястото, защото още когато започна да се надува този балон аз бях много изненадана от бомбастичните тълкувания на резултатите. Аз съм биолог, човек, който работи в лаборатория, и знам, че 3% разлика в което и да е изследване е извън статистическата грешка”, подчерта тя.

Според Зоров обаче без лабораторно проучване не е ясно дали има реални разлики: „Когато вече един месец се говори за това, и най-глупавите и най-непредпазливите биха си коригирали етикета. Няма как да си сложиш визитна картичка „Лъжец”.

Според него при млечните продукти има големи разлики, като полуфабрикат, използван за изготвянето на топено сирене, се препакетира и продава като кашкавал, а моцарела със 7-дневен срок на годност при оригиналната рецепта по нашите магазини е на месец-два.

Големи разлики при някои от продуктите се виждат не на ниво съдържание, а на ниво цена. „Това е много субективен фактор, нямам информация да са взети от една и съща търговска верига”, отбеляза Зоров. Според него разликите ще се изяснят само ако се знае доставната цена.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев