Правят симулациите за е-вота до ноември

Машина за гласуване
14.08.2017 / 09:07

Трите симулации за е-вота ще бъдат направени наесен, като крайният срок за тяхното провеждане от ЦИК и ДАЕУ е 15 ноември. Това става ясно от обществената поръчка, пусната в края на седмицата от Агенцията за електронно управление. Тя е за близо 40 000 лв., като освен симулациите, изпълнителят трябва да проучи и направи подробен анализ на всички системи за дистанционни електронни гласувания до момента.

Предвидено е симулациите да се проведат в София. Това ще стане в рамките на два последователни дни, а в тях ще участват поне 70 души. Предварително ще се избере една от проучените системи за е-вот по света. Именно чрез нея ще се гласува за измислени партии и коалиции. Хората, които ще гласуват, трябва да са представители на организации, имащи отношение към провеждането на избори. Така в тези групи ще влязат експерти от ЦИК, ДАЕУ, правителството, Народното събрание, партиите, сдружението на общините, Обществения съвет към ЦИК, както и медиите.

Фирмите имат краен срок до 21 август да подадат оферти. В анализа си за е-вота по света те трябва да включат силните и слабите страни на всяка една от системите и да посочват коя от тях е приложима в България. Проучването си ще правят по телефона или по нета, а ако се налага, могат да влязат и в контакт с фирмите изпълнители. Сред задачите са и конкретни предложения как трябва да изглежда БГ системата за електронно гласуване, като изрично са изброени 29 критерия, на които тя трябва да отговаря. Сред тях са изискването да работи с всички операционни системи, гласуването да е възможно максимум за 5 минути, избирателят да има възможност да провери дали вотът му е отчетен, както и системата да е с високи защита от хакерска атака. Рекламирането на е-вота ще става предимно в нета, а реално експериментално гласуване ще има през 2019-а, когато са следващите евроизбори.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев