Норвегия дава пари на България за подобряване на условията в затворите

Затвор
19.08.2017 / 11:08

На семинара, организиран от Министерството на правосъдието в Стара Загора, стана ясно, че Норвегия е предвидила над 25 млн. евро по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода.

Сред основните цели, за които ще се работи в следващите година са изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване и ремонт на затвори и арести.

Предвидено е такива преходни half way houses отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде изграден и учебен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване.

В норвежката програма е засегнато още и изграждането на нов арест и пробационна служба в Петрич, ремонтирането на затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца преустройство на ново общежитие от открит тип.

Разработване на Концепция за първоначално и продължаващо обучение на пробационните служители, проучване на възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието "лишаване от свобода" и разработване на специализирана програма за менторство, са сред другите заложени цели на новия програмен период.

По време на семинара ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов представи резултатите от мерките за подобряване на условията в затворите по досегашния програмен период на НФМ 2009-2014 г.

Норвежката страна отпусна над 10 млн. евро, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата, в Шумен се изгради нов арест, а Учебният център за служители в Плевен също беше реновиран.

Източник: news.bg
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев