Кръвни центрове отказват бележки за други градове

Кръвен център
21.08.2017 / 11:06

Кръвни центрове в страната не дават бележки на кръводарители, които искат да дадат кръв, за да бъдат оперирани техни близки в друг регион,

въпреки заповедта на здравния министър Николай Петров да не се създават проблеми на хората по този въпрос. Това показа проверка на „Монитор“.

Заповедта на министъра е от 11 август.

По-малките центрове, в които кръвта само се събира, обаче обещават да предоставят бележки само ако нуждаещият се е в лечебно заведение в съответния областен град, в който се намира регионалният център. В него се изпращат събраните количества за обработка, но и там това става с известни уговорки, както е в Благоевград. „Няма проблем, ще издадем бележки за дарена кръв. Можем да ги изпратим по факса на болницата в София, но само ако групата на болния не е дефицитна казаха в петък от кръвния център там. „Ако човекът е нулева отрицателна, няма да стане. Такава се среща рядко. После от столицата, където нашата кръв се обработва, ще ни удържат количества точно от нея и така може да бъде ощетен пациент от Благоевградска област“, аргументираха се от там. Оказа се обаче, че ако сред дарителите има човек с рядката група, няма проблем да му се вземе кръв и бележката да бъде изпратена в София.

Репортер на „Монитор“ не успя да се снабди с бележка от центъра във Варна. „Не може. Където лежи болният, там трябва да дадат кръв за него.

Няма как да стане, търсете хора на място“, отсякоха от там.

От Плевен бяха благосклонни да издадат документ на кръводарител за пациент в столицата. Достатъчни бяха само имената, болницата и отделението, в което той лежи, за да уведоми дежурният хематолог колегата си в столицата.

Въпреки че заповедта на министъра е издадена още преди седмица, служителите в някои от кръвните центрове изобщо не знаеха за нея. В други знаеха за разпореждането, но не бяха наясно как да уведомят болницата с пациента за операция и чакаха указания.

„В четвъртък ни казаха, че има такава заповед, но не знаем как точно ще уведомяваме лечебното заведение от друга област. Вероятно ще става през националната система за кръводаряване. Очакваме да ни разяснят“, казаха от центъра в Разград.

Хематолозите в Силистра не са получили разяснения и затова решили да изпращат бележките в болниците с факс или да ги преснимат и прикачват към мейл.

Националният център по хематология в София вече работи в събота от 9:00 до 15:00 часа. Новото работно време е след изрична заповед на здравния министър Николай Петров. Заместничката му Лидия Нейчева припомни в петък, че вътрешен одит на МЗ в центъра е установил забавени обществени поръчки за сакове за кръв и консумативи. За да не спре работата, е осигурено дарение.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев