Диетолог: Детоксикация на сухо? Това е интоксикация

Донка Байкова
24.08.2017 / 16:07

Опасна мода се наблюдава сред родителите в социалните мрежи. Майки и бащи пишат, че подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да „пречистят” организма им от токсини. За крайните практики разказа журналистът от сайта „Офнюз” Йоанна Димитрова. Тя открила множество постове на родители в Интернет, в които се разказва как синовете и дъщерите им са оставяни на гладно и сухо, за да бъде подобрено здравословното им състояние.

„Ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред NOVA.

Тя е категорична, че гладуване може да се практикува само от възрастни, и то след специална подготовка. Безопасно е само в продължение на три дни.

При деца обаче подобни режими не могат и не трябва да се прилагат, стана ясно от думите на специалиста. Техните адаптационно механизми са по-различни от възрастните, каза Байкова.

Тя обясни и какви са рисковете за организма, оставен без най-необходимите за него вещества по-дълго време.

Диетологът е категорична, че детоксикация може да се направи само с течности - вода, чайове, плодови и зеленчукови сокове.

"За първи път чувам за "детоксикация на сухо". Това е детоксикация. Организмът просто задръства своите клетки с разградни продукти. Без течност това става в организма. Все пак детоксикация значи да изчистим черва, да облекчим функцията на черния дроб, активно да работи отделителната система", каза проф. Байкова. Ако не се пие вода, това уврежда бъбреците, кръвта ще се сгъсти, ако е възрастен човек, нищо чудно да направи тромбоемболия, слепване на тромбоцити, рисково е, категорична е проф. Байкова.

Тя подчерта, че може да се гладува най-много в рамките на три дни от възрастни хора, при подготовка. Ако човек продължи да не приема храна, след третия ден това е опасно за здравето, като първите органи, които са изложени на риск, са мозъкът, червата и черният дроб.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев