Над 3000 посетиха Етъра в първия панаирен ден

Етъра
03.09.2017 / 09:49

Над 3000 души, българи и гости от чужбина посетиха уникалния музей на открито „Етъра“ при откриването на юбилейния, петнадесети панаир на традиционните занаяти в събота. Старт на панаира даде председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който се срещна и с 8-те участници в състезанието - облог за изработка на икона – реплика на иконата на свети Спиридон от XVІІІ в, пазена във фондовете на габровската художествена галерия.

На финала иконописците от България, Румъния, Гърция, Албания и Украйна ще трябва да довършат и собствена творба, на която са направили само заготовката, уточни директорът на културния институт доц. д-р Светла Димитрова.

Редом с майсторите работят и възпитаници на националните художествени гимназии в Сливен, Пловдив и Трявна.

Победителят ще получи голямата награда на уникалния музей на открито „Сребърна хлопка“ и се се сдобие с правото да подреди авторска изложба.

За разлика от миналото, когато зографите са държали в тайна до финала работата си сега те са наблюдавани от туристите.

Над 15 000 гости очакват в „Етъра“ по време на панаира, отново за пръв път се демонстрират автентични начини за багрене на текстилни изделия с естествени багрила. 80 български майстори се регистрираха за участие в изложението, към тях се присъединиха и представители на 8 страни, включително от Южна Африка и Иран.

Със съдействие на иранското посолство по калдъръмените улички край реката отвори вратиа експозиция с произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти "каламзани", “минакари" и "хатамкари".

Над 130 000 българи и чужденци са прекрачили прага на открития музей от началото на годината, през 2016-та това са сторили 211 000 души, коментира доц. д-р Димитрова.

Тя припомни, че в средата на 2015-а статистиката е „прихванала“ 13-милионният посетител от създаването на сбирката на 7 септември 1964 г.

По традиция на рождения ден на ЕМО „Етъра“ разглеждането ще бъде безплатно.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев