Куче помага на дете с диабет в Пловдив

...
04.09.2017 / 10:14

В България вече работи първото куче асистент за диагностика на диабетични кризи. Лабрадорът Нобел е помощник на 7-годишно момиченце. Щом усети предстояща хипо- или хипергликемична криза, кучето побутва малката Катерина. След което сигнализира и родителите . Нобел е обучаван да реагира на конкретната миризма на детето от инструктора Явор Крумов, част от екипа на фондация "Очи на четири лапи".

„От края на юни лабрадорът живее в дома на семейството и има около 90% успеваемост. Тоест в 9 от 10 случая на хипогликемия то предупреждава. Което увеличава времето за реакция”, разказа пред „Марица” председателят на "Очи на четири лапи" Албена Алексиева. Още преди момиченцето да осъзнае признаците на рязко падащата захар, лабрадорът е сигнализирал, родителите са дали глюкагонова инжекция или бонбон и са предотвратили опасността от кома. Което е най-страшната част от неовладяната хипогликемия.

За съжаление, доста бързо нараства групата на децата с диабет в България. Според статистиката около 3000 деца до 14-годишна възраст у нас страдат от това заболяване. Общо над 450 000 българи са инсулинозависими. „Диабетът се превръща в огромен социален проблем. Затова и интересът към кучета асистенти е много голям”, посочи Алексиева.

Според нея най-опасно е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат. Възможно е да се стигне до загуба на съзнание, гърчове, сърдечна аритмия и дори до внезапна смърт в леглото. Животните обаче реагират, докато не събудят болния. Ако се касае за болно от диабет дете - кучето събужда родителите му.

Както кучетата асистенти на хора с двигателни увреждания и водачите на незрящи, и помощниците на диабетици трябва да бъдат отгледани от приемно семейство до навършването на една година, преди да получат специално обучение. „По този начин животното се социализира. И доколкото ще е непрекъснато до човека си, ще го придружава на работа, училище, гости, почивка, трябва да е с безупречно поведение и навици”, разказа председателят на фондацията. Възможно е да се обучават и домашни кучета, които имат спонтанна реакция на кризите. За тази служба няма задължителна порода. Задължително е обаче четириногото да е много социално. Да е в непрекъснат контакт с човека, да се върти около него, за да не пропуска момента на наближаваща криза. И да има силно обоняние.

„Служебните кучета за хора с увреждания са много повече от домашни любимци и хората не трябва да забравят това. Няма значение дали кучето е водач на слепец, асистент на човек с двигателно увреждане или с диабет. Това куче има задача, която в много случаи е животоспасяваща или улесняваща ежедневието и независимостта на човека с увреждане. Така че е важно хората да си дават сметка, че това не е глезотия, а потребност, тези кучета са служебни. Техните умения са изключително важни и полезни. Не се страхувайте, не им забранявайте достъп до обществени места. Не им пречете да бъдат до стопаните си непрекъснато. Защото хората с увреждания, ползващи такива кучета, наистина имат нужда от тях”, призовава Албена Алексиева.

Източник: Марица
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев