Съдът в Страсбург се произнесе: Могат ли фирмите да следят комуникациите на служителите

Компютър
06.09.2017 / 09:12

Работодателите нямат право да следят служебните и-мейли на служителите си, ако не ги уведомят предварително за това. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург, съобщава БНТ. Решението трябва да се превърне в законова практика във всички страни членки от Съвета на Европа, сред които е и България. В някои от тях компаниите имат право да четат електронната поща на служителите си.

През 2007 година румънецът Богдан Михай Барбулеску е уволнен от работа, защото използвал служебен профил в чат приложение за лична комуникация с годеницата и брат си. Програмистът завежда дело в румънски съд с аргумента, че е накърнено личното му пространство.

Съобщенията съдържали информация за здравето и сексуалния му живот. Той се позовава на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът обаче отсъжда в полза на работодателя.

Румънецът се обръща към Европейския съд по правата на човека. При първото отсъждане миналата година съдиите в Страсбург постановяват, че макар личното пространство на служителя наистина да е накърнено, работодателят е имал право да следи комуникациите му. Мотивът е, че те са осъществени с корпоративни средства.

Днешното решение ревизира това от миналата година. То се очакваше с голям интерес заради дискусиите за все по-размитите граници между личния и професионалния живот. Румънската страна не трябва да заплаща обезщетение на Барбулеску, а само разноските по делото.

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев