Връщат половин тон доказателства по Хитрино в Шумен

Хитрино
15.09.2017 / 10:52

Близо половин тон веществени доказателства по разследването за взрива на гара Хитрино ще бъдат закарани в Шумен в началото на следващата седмица, научи „Монитор“ от директора на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков.

„Разследването приключва. Колегите пишат обвинителните заключения. Големите веществени доказателства – буферът на катастрофиралата цистерна и отрязана част от нея от мястото, където се е пробила и е станал течът, ще бъдат закарани в Шумен“, обясни Диков. Буферът тежи 120 кг, а парчето от цистерната – около 300 кг. „Нали имаше съмнения дали пробивът е от парче релса или от буфера. Там на място беше отрязана точно тази част от цистерната. Всички експертизи приключиха и веществените доказателства ще бъдат закарани в Шумен с голям бус на Националната следствена служба. Къде ще ги съхраняват колегите от Шумен, нямам представа. Но това е принципът –веществените доказателства следват делото. То е там, някой може да оспори експертизата, макар че в нея участваха и специалисти от БАН. Експертите установиха какво точно е станало“, допълни Диков.

При всички случаи тази есен обвинителният акт ще бъде внесен в съда, категорични са следователите. Наблюдаващ прокурор по делото е шефът на Окръжната прокуратура в Шумен Маргарита Георгиева.

Двама са обвиняемите за инцидента през декември 2016 г., при който избухна вагон-цистерна и това уби 7 души, а 30 бяха ранени. В съда ще бъдат изправени само машинистите, които са управлявали първия локомотив на влака - Димитър Михнев и Радослав Петков. Експертизата и доклад на транспортното министерство са категорични, че причина за дерайлирането на влака е почти два пъти по-високата скорост от разрешената. Последвалата експлозия е следствие от това. Установено е и че фирмата собственик на влаковата композиция е осигурявала време за почивка на машинистите и им създала нормални условия на труд. Заради остарялата жп инфраструктура е имало ограничение на скоростта до 40 км, което машинистите от първия локомотив са нарушили. Именно затова пътуват по двама машинисти в първия локомотив. Ако единият не забележи сигнала на светофара или другите светлинни сигнали, вторият е длъжен да реагира. Предполага се, че и рутината може да им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара. Няколко седмици преди инцидента те получили указания, че на гара Хитрино трябва да спрат и да изчакат пътническия влак.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев