Вземат мерки срещу фалшивите лекарства, слагат им уникален код

Лекарства
17.09.2017 / 22:10

Европейският съюз взима мерки срещу фалшивите лекарства. Всяка опаковка ще има собствен уникален код.

Своеобразното „ЕГН” за лекарствата с рецепта става задължително от февруари 2019 г. У нас до няколко месеца започват тестовете на системата.

Между 1% и 4% са фалшивите лекарства в Европа, а в сайтовете, където всъщност продажбата им е забранена, процентът стига 60.

Новата система има за цел да предпази пациентите, като поне в легалната мрежа, т.е. в аптеките, да не стигат фалшификат.

За последните 4 години у нас е открит само един фалшив продукт в аптека.

В Германия вече са готови със системата.

Върху всяка опаковка производителите поставят уникален код. Всички кодове се въвеждат в единна европейска информационна система. Фармацевтът в аптеката маркира кода, преди да отпусне медикамента на пациента, а системата му показва цялата информация.

„Ако лекарството е пътувало по законния път и е стигнало законно до аптеката, този код ще бъде валиден”, обясни Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българска организация за верификация на лекарствата.

Ако пък не е валиден, това означава, че е имало някакъв риск с лекарството по време на придвижването му, тоест че е минало по някакъв нелегален канал.

У нас тестовете на системата започват в началото на следващата година, а през есента тя ще е готова. Най-голяма инвестиция ще направят производителите, аптеките трябва да се снабдят с четци и с компютри и интернет, ако нямат.

За пациентите, които купуват лекарства с рецепта от сайт, рискът остава. Освен че е незаконно, това може да е опасно за здравето заради високия процент фалшификати там.

С новата система при отпускане на лекарството в аптеката кодът ще се деактивира.

Това вероятно ще реши и друг голям проблем у нас - периодичното изчезване скъпо струващи хапчета от аптечната мрежа, защото нелегалното изкупуване на медикаменти от аптеки с цел износ се очаква да стане по-трудно.

Системата ще „глътне” много средства на производителите, които обаче са категорични, че това няма да доведе до увеличение на цените на лекарствата.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев