Пробутват за истинско сирене с палма в училищата

Храна
20.09.2017 / 14:28

След засилените проверки по магазините част от сиренето с палмова мазнина се пробутва като истинско в училищни столове и в други заведения за хранене, научи „Монитор“.

Според председателя на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов в България само мандрите годишно внасят за производството си по 15-16 хил. т палмово масло. „Въпросът е къде отива този продукт. Явно се влага в продукция, която се пласира основно в заведенията за хранене и в училищните столове, защото те не се проверяват редовно. Внесено е огромно количество палма от мандрите, а в същото време щандовете на имитиращите продукти в магазините стават все по-малко. Предполага се, че голяма част от продукцията с палма не стига до рафтовете на супермаркетите, а се реализира по други канали“, обясни той.

Николов каза още, че потребителските организации нямат право да взимат проби за изследване от ученически столове и други заведения за хранене, защото това се прави по определена процедура. „Пълномощията за това има агенцията по храните“, поясни той. „Можем единствено да вземаме продукти от магазините и да изследваме“, поясни Николов и добави, че има идея да предложи на омбудсмана Мая Манолова агенцията по храните да бъде задължена по-често да проверява храната в училищата и детските градини за продукти с палмово масло.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите смята, че за храната на децата трябва да има нулева толерантност към нарушителите. „Подкрепям идеята за по-чести проверки за продукти с палма в училищата и детските градини. Със здравето на децата и подрастващите не бива да се правят компромиси“, каза той за „Монитор“.

По неофициална информация схемата за пласиране на млечни продукти с палма като истински в училищата се прави от нови фирми. Обикновено някой новоизлюпен бизнесмен отива при утвърден производител на млечни продукти и иска от него документация за производство по БДС, например. Въпросните книжа той ги

използва за участие в търг за доставка на продукти за детски заведения и училища, твърдят запознати с проблема.

От пресцентъра на БАБХ обясниха за „Монитор“, че в момента ведомството извършва извънредни инспекции на храненето в детските градини, в учителските столове в кухненски блокове, които са традиционни в началото на учебната година. Едно от нещата е дали се спазват изискванията да се доставят само продукти по БДС.

Богдан Борисов, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, обясни за „Монитор“, че България изнася големи количества имитиращи продукти с палмово масло за Румъния, където имало голямо търсене.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев