Днес се навършват 174 години от рождението на Георги Бенковски

Георги Бенковски
21.09.2017 / 11:58

Днес се навършват 174 години от рождението на Георги Бенковски,един от най-изявените водачи на Априлското въстание.

Георги Бенковски е име, което има запазено място в сърцето на всеки българин. Име, превърнало се в символ на свободата и революционния дух на българския народ.

Водачът на Хвърковатата чета е роден в Копривщица с името Гаврил Груев Хлътев.Говорил седем езика — български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски слага началото на революционната си дейност, посветена на свободата на България.

Бенковски е сред главните организатори на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.), приема мисията за подпалване на Цариград и саможертвено се включва в Априлското въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-Турската Освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има днес България е огромна.

Георги Бенковски живее до сетния си дъх с мисълта за борба, с желанието за свобода в сърцето си. Личност, която промени историята и съдбата на българския народ. Априлското въстание е неуспешна военна операция, но българският героизъм и саможертва, както жестокостта и тиранията на поробителя, не трябва и не остават незабелязани. Много скоро, поражението на Априлското въстание се превръща в ПОБЕДА за цял един народ.

Източник: Bolgar
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев