Вести от Ямбол

Ямбол
25.09.2017 / 22:35

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова бе на посещение в Ямбол по повод тържественото освещаване на новопостроената арменска апостолическа църква "Сурп Агоп". "Каналджийството в България е все още в разцвета си. Проблемът е по-скоро в липсата на достатъчно публичност и в премълчаване, отколкото в неговото решаване." Това каза в Ямбол вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА. "Фактът, че зачестиха случаите, в които нелегални мигранти се извозват в автомобили, че в официалните комюникета на европейските служби все по-често присъства ново сухопътно трасе, което минава през България, Румъния и Словакия за Западна Европа, означава, че това явление в България и сега е в разцвета си. Един от пътищата през Сърбия се затвори от засилване на охраната на западната ни съседка и сега каналджиите, които са много по-гъвкави от официалните власти, намериха нова възможност да изкарват нелегални мигранти от страната", заяви Йотова. Вицепрезидентът подчерта в Ямбол и това, че "проблемите с нелегалната миграция не трябва да се замитат под килима, а да се решават, което е задължение на всички български институции. Защото става въпрос за сигурността на българските и на европейските граждани, а страната ни е външна граница на Европейския съюз". Йотова посочи също, че този въпрос ще бъде поставен с цялата му сериозност по време на председателството на България след няколко месеца. Страната ни има своите естествени съюзници в това като Италия, Малта и Гърция, а решаването на проблема трябва да е сред основните ни приоритети“.

На днешната пресконференция в община „Тунджа” кметът Георги Георгиев сърдечно приветства младите художници Николай Димитров и Даниел Дубаров, с чиято помощ, талант и майсторско изкуство фасадите на сгради в две населени места от общината ще се „преродят“ за нов живот. Това съобщи Радио 999. Нов облик придобиват обществените пространства в селата Кабиле и Чaрган с реализацията на проекта „Разрастване на фестивалите с иновативни подходи", който се реализира от община „Тунджа“ и Асоциацията за насърчаване и поддържане на Културата на Къркпънар по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020. Под ръцете на младите художници Николай Димитров и Даниел Дубаров сградите на кметства, стадион, читалище, открита сцена и поща в двете села ще придобият съвсем нов живописен облик. Импровизираният пленер по фасадите на обществените сгради на селата от община „Тунджа“ е част от концепцията за популяризиране на кукерските традиции и на Маскарадния фестивал Кукерландия, като специфична и атрактивна културна проява с потенциал за развитието на фестивалния туризъм в региона. Николай и Даниел са лауреати на много конкурси за стенописи на открити пространства, сред които и този в град Шефилд на австралийския остров Тасмания. Преди започването на работата по проекта на община „Тунджа“, момчетата се завърнаха от поредната си художествена изява зад граница в Китай. Реализирали са и поредица от живописни проекти в община Бургас.

Изложбата „Пазители и традиции“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ гостува в Регионална библиотека „Георги Раковски“-Ямбол. Изложбата включва 20 снимки, представящи забравени традиции, обичаи, празници и фестивали от миналото на българина. Автор на снимките е фотографът Радич Банев. Фотографиите са вдъхновени от 20-те проекта, подкрепени през 2014 година по програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всеки един от проектите цели съхраняване на културното наследство от различни райони на страната. Официалното откриване се състоя днес, 25 септември. Беше излъчен и филмът „Където свършва пътят“ на режисьора Иван Николов. Филмът също е вдъхновен от инициативите, подкрепени по програма „Живо наследство“ и представя историята на три преселени български семейства, избрали трудния път на опазване на миналото и традициите. Изложбата „Пазители и традиции“ дава отговор на въпроса кои са съвременните пазители на традициите, защо е важно да пазим културното наследство и прави ли ни това по-модерни граждани, съобщава Радио 999.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев