Работим най-малко в ЕС за пенсия

Работници
29.09.2017 / 10:15

България е на предпоследно място по продължителност на трудовия живот в Европейския съюз, въпреки че сега работим с година повече за пенсия спрямо десетилетие по-рано .Средно гражданите на ЕС работят 35 години и половина. В България – с близо четири години по-малко, сочат данните на Евростат. Данните сочат, че единствено в Италия се работи по-кратко, отколкото у нас.

Швеция е на другия полюс – там се работи над 41 години

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба, цитирани от bTV.

Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30,7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32,1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция – 32,3 години. Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35,4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30,7 години при 32,1 години сега.

Стажът и възрастта за пенсия у нас също обаче растат плавно, като тенденцията е по-бързо да се увеличават активните години за жените. Те са нараснали със средно с две години и пет месеца за десетилетие.

У нас жените работят средно 30 години, а мъжете – 33

По план през 2037 г. у нас и мъжете, и жените трябва да се пенсионират на 65 години, съответно с 40 и 37 години стаж,.

Според експертите, за да издържи системата, не е изключено изискванията да продължат да растат и след това.

60% от българските пенсионери продължават да работят, независимо от категорията, в която са се пенсионирали, сочат пък данните на националната статистика .

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев