Европейска нощ на учените 2017

Европейска комисия
29.09.2017 / 13:29

• На 29 септември (петък) България се включва в Европейската нощ на учените с мащабна програма в 11 града.

• В Сливен локациите са: Национален музей на текстилната индустрия и Антична и средновековна крепост Туида. Програмата започва в 17:00 часа

11 града участват в мащабната програма, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените на 29 септември. Това мега събитие се случва едновременно в цяла Европа и винаги се провежда в последния петък на месец септември. Университетите, научните и културните институти отварят врати и организират събития за широката публика.

Българските градове, които ще участват през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

В Сливен събитията ще се проведат паралелно на 2 места – в Националния музей на текстилната индустрия и на Антична и средновековна крепост Туида. Проявите започват в 17:00 часа и на двете локации. Входът е свободен.

В залите на Националния музей на текстилната индустрия програмата ще стартира с Лаборатория FRESH: Текстилът – традиции, наука и природа. Публиката ще има възможност да се срещне с Дора Куршумова, изследовател и автор на книгите „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, „Пътешествието на вълнената нишка” и „Чудните килими от котленско”. Малките откриватели ще имат възможност сами да възстановят оригинален мотив от традиционен килим чрез оцветяване. А всички гости – да се насладят на драматизациите на Детска театрална трупа към Арт център „Седем”.

Изложбата „Багрене от природа – традиции и наука” ще разкрие пред посетителите тайните на природното текстилно багрене.

В постоянната експозиция ще бъдат демонстрирани някои изобретения в областта на текстилните технологии, които ще направят публиката съпричастна с историческия процес на научните открития в тази област.

На Антична и средновековна крепост Туида ще се състои Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател.

Какво е да си археолог и как работят археолозите? Какви инструменти и материали използват и как възстановяват, реставрират и консервират откритите при разкопки на артефакти? Какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията? На всички тези въпроси ще отговорят археолозите от Регионалния исторически музей, които от септември 2017 възобновиха археологическите разкопки на крепост Туида. Те ще разкажат за интересни моменти от разкриването на крепостта преди години и за ценните исторически находки.

Гостите сами ще могат да почувстват радостта на откривателя като се включат като доброволци в разкопките, а екскурзоводите на Туида ще разкажат интересни факти за историята на крепостта – от траките до Средновековието.

Събитието се организира от ТИЦ към Община Сливен, Регионален исторически музей Сливен и Крепост Туида.

Пълната програма за всички градове можете да намерите на сайтовете на Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2017 и сп. Наука https://nauka.bg/fresh-programa-2017/, и от специалното мобилно приложение, разработено по проекта.

Проектът FRESH (Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Програмата в София се осъществява със съдействието на Столична община, Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

 

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

 

Проектът се осъществява от:

Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология – БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Технически университет – Варна; Университет за хранителни технологии – Пловдив; Медицински университет – Плевен

 

Асоциирани партньори са:

Софийски университет, Асоциацията на младите полярни изследователи, Български географски портал – Географ.БГ, Музейко, Национален политехнически музей

 

Към тях се присъединиха десетки нови партньори и участници, сред които:

• Технически университет – София; Тракийски университет; Югозападен университет; Минно-геоложки университет; Химикотехнологичен и металургичен университет; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас; Висше военноморско училище гр. Варна; Медицинските университети във Варна, Пловдив и София; Висшето училище по мениджмънт (ВУМ), Софтеурен университет, Институт по рибни ресурси – ССА

• Регионалните исторически музеи в Плевен, Котел, Русе и Сливен, Музей на текстилната индустрия – Сливен, Природонаучните музеи в Котел и Варна; Крепост Туида Сливен

• Астрономически обсерватории и планетариуми във Варна и Смолян; Регионалните библиотеки в Русе и Стара Загора

• Център за забавна математика, Младежко сдружение "Кашалот", Сдружение Рацио и Читател БГ

• Спортен комплекс „Академик“, Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Зоопарк-Варна, ТИЦ към Община Сливен.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев