22-ри летен републикански технически преглед на Планинската спасителна служба

Планински спасители
30.09.2017 / 09:33

22-рият летен републикански технически преглед на Планинската спасителна служба ще се проведе днес в местността „Карандила”. Прегледът ще премине под формата на спасителна акция в трудни планински условия със състезателен елемент, заяви директора на Планинската спасителна служба /ПСС/ към Национален съвет на БЧК Емил Нешев. Ще участват 20 отбора от по четирима планински спасители от цялата страна, които ще окажат първа долекарска помощ на пострадал. Над 100 ще са съдиите на прегледа.

Стартът бе даден в 9:00 часа на Долна лифтена станция. Състезанието ще се проведе в два етапа. Първият е преход с ориентиране и навигация по маршрут местността Тюлбето, пътеката за телевизионната кула и ще завърши на Горна лифтена станция. Вторият етап включва акция по спасяване на пострадал. Маршрутът на спасителите по издирване на туриста е от долна лифтена станция до езерото на Карандила. Самата спасителна акция ще се състои на Източните скали край езерото. Тази година за победителите са предвидени само материални награди.

32 са спасителните отряди в България. Голяма част от планинските спасители са доброволци. В Сливен отрядът е изцяло доброволен. 12 са спасителите, съобщи началникът на отряда на Планинската спасителна служба Николай Сотиров. Те оказват помощ на пострадали средно между 5 до 7 пъти годишно. Основно това са изгубени туристи или пострадали със счупени крайници.

Спасителите отново припомниха необходимостта от планинска застраховка и че телефонът на ПСС 1470 е безплатен.

Източник: Дарик
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев