Глобиха инвалид заради спрял на мястото му автомобил

...
09.10.2017 / 12:20

Човек с инвалидна количка трябва да плати глоба от 50 лева заради неправилно паркиране в синя зона в Пловдив, защото единственото място, определено за хора със затруднения в придвижването, е било заето от шофьор без специални нужди. Обяснението, което получава, е, че тъй като водачът, паркирал в нарушение на инвалидното място, подлежи на по-висока глоба от 200 лева и тя не може да бъде събрана с фиш, нарушителят просто няма да бъде санкциониран. Което не пречи инвалидът да получи фиш за 50 лева заради факта, че няма няма къде да паркира. Според обясненията на общинските власти проблемът е, че до обозначеното инвалидно място не е поставен знакът, указващ, че автомоблите в нарушение ще бъдат репатрирани, което прави вдигането им незаконно.

 

Ето писмото, което изпрати Пламен Стоянов:

Искам да споделя како ми се случи на 04.10.2017 г. Инвалид съм първа група и се придвижвам с инвалидна количка. Студент съм в пловдивския университет "Паисий Хилендарски" На улица „Булаир“, която е синя зона има, едно инвалидно паркомясто. Най-често то е заето от неинвалиден автомобил, макар че има служител на синята зона който се предполага че трябва да следи за реда. Говорих със служителя на зоната и ми каза, че колата била паркирала без да я види и водачът си платил за зоната със смс, така че той нищо не можел да направи. Аз му казах че ако извика репатриращ автомобил, спрелият неправилно водач ще си плати глоба, а и в същото време се освобождава мястото.Не получих адекватен отговор защо не прави и не иска да направи това. Паркирах аз не на инвалидното място, а на единственото място, от което можех да стигна до университета с инвалидната количка, въпреки че по тротоара две плочки с еднаква височина няма и придвижването е истинско приключение. Бях на по-малко от 5 метра от кръстовището и Общинска полиция-Пловдив ми залепиха стикер за глоба от 50 лева. Автомобилът, спрял на инвалидно място не получи стикер - излиза че не е в нарушение.

 

Какъв е смисълът от знаци за инвалидни места в Пловдив?

И това ми било втория по големина град- страхотно "уреден"! На другия ден звъннах на директора на „Паркинги и Гаражи“-Пловдив и обясних ситуацията. Отговорът, който получих, беше: „Ми нашия служител няма да се бие с тях“. Попитах защо да се бие, а не извика репатриращ автомобил да премахне нарушителя. Отговори, че нямало как, защото си бил пуснал смс. Излиза, че който си е платил за синята зона, независимо, че няма право да ползва единственото инвалидно място, не е в нарушение. Е пак питам какъв е смисълът да ги има инвалидните знаци и паркоместа тогава. Смисълът е за показно според мен – че се прави нещо за инвалидите в България. Но очевидно не е така. От телефона на директора на службата „Паркинги и Гаражи“ прехвърлят топката и казват да се обадя на общинската полиция, която санкционира нарушителите. Обадих се, разказах случая на дежурния и попитах защо автомобилът, който е спрял на инвалидното място, а не е инвалиден,не получава глоба. Отговориха ми, че глобите със стикер за до 100 лева. А паркирането на инвалидно място се наказва с глоба от 200 лв. В такъв случай глобата може да е и 100 000 лева за спиране на инвалидно паркомясто от не инвалиден автомобил и никой да не я прилага. Какво от това като не е приложима.(според думите на служителя) Сигурен съм, че има закони и механизми нещата да са наред в този случай, но явно не им е удобно на някои хора нещата да са наред, а институциите просто си прехвърлят топката. И понеже имам дете, от който факт съм безкрайно щастлив, съм сигурен, че детето ми не трябва да живее в България.

Източник: street watch
Снимка: Пламен Стоянов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев